Илияна Йотова в Делчево: Държавата е в огромен дълг пред българските села

Снимки: Прессекретариат на Президентството

„Държавата, институциите, политиците са в огромен дълг пред селата. Държавната помощ за малките общини, за селата, трябва да бъде национална политика и тогава ще се върнат младите хора.“ Това заяви пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова, която заедно с кмета на Гоце Делчев Владимир Москов и кмета на село Делчево Иван Панайотов заряза лозето в местността Баира.

Вицепрезидентът цитира мрачна статистика, според която хората в българските села са най-застрашени от бедност и социално изключване в целия Европейски съюз. Илияна Йотова отбеляза, че е изключително важно каква позиция ще отстоява България през тази година, когато се обсъжда бюджета на ЕС след 2020 г.

„За нас е жизненоважно да се запази сегашната философия за получаване на финансиране от европейските фондове. Планът „Юнкер“ е за богатите държави“, подчерта вицепрезидентът.

„През тези месеци, когато много погледи са вперени в България, трябва да покажем, че сме европейската държава с най-богатата история и култура. Това днес се вижда в китното българско селце Делчево“ – с тези думи Илияна Йотова се обърна към събралите се хора на традиционния празник на виното, на който присъстваха евродепутати, народни представители, общински съветници и гости от съседна Гърция.

„Нека обещаем всички ние, които представляваме българските институции, че ще се грижим за българското село, за да живеят хората тук добре и да го пазят, да предават хубавите ни традиции на поколенията. За да пребъде България“, заяви вицепрезидентът.

Илияна Йотова връчи наградите на победителите в традиционния международен конкурс за винопроизводители и се включи в извилото се хоро на площада в селото. Специална награда заради ежегодното участие във фестивала получи ръководителят на бабугерската група от село Мосомище Димитър Карадимов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK