Илиян Василев: Сега Пеевски е по-богат с толкова, с колкото "олекна" КТБ

Снимка: БГНЕС

"Няма дупка от 3.5 млрд. лв. през юни в баланса на КТБ. Неразумните и криминални кредити са били не по-повече от 500 млн. лв. Достатъчно, за да бъде осъден Цветан Василев, но не достатъчно, за да позволят банката да фалира".

Така коментира във фейсбук експертът и бивш посланик в Русия Илиян Василев разсекретените разговори от втората стенограма на 14 юли 2014 г. за кризата в банката, която бе публикувана от президентството в петък, пише Клуб Z.

В нея държавният глава Росен Плевнелиев обвинява управителя на БНБ Иван Искров, че дни преди да гръмне бомбата КТБ доклад на Централната банка е я показал като "най-перфектната банка на планетата".  

В отговор гуверньорът заявява, че лично той няма механизъм за същински контрол и вината е на ръководството на КТБ, както и на подуправителя на Централната банка Цветан Гунев, който едва ли не бил абсолютно автономен в действията и решенията си.

Искров прави и знаменателен коментар във връзка с брилянтите данни за състоянието на КТБ от доклада на подопечната му институция: "Тримесечната отчетност, за която говорите, това е отчетност, която не се проверява на всеки 3 месеца".

"Питат престорено наивни въпроси - същите тези политици, които стояха зад нейния ръст. Сега всички сочат стрелите към Гунев, който е бил шеф на надзора от една година. И "Кей Пи Ем Джи", и обикновените одитори. КОЙ? го няма - а именно политиците напомпаха КТБ, създадоха, обслужиха и защитиха модела КТБ, като вкараха средствата на държават срещу лични привилегии", отбелязва Василев.

В стенограма №2 се появява и главният прокурор Сотир Цацаров, който подробно обяснява за схемите за източване на банката чрез свързани лица (включително охранители и секретарки), но призовава банковата тайна в никакъв случай да не пада.

"Именно Цацаров осигуряваше "тила" и след това вкупом се втурнаха да се разграничават и да сочат БНБ и Искров за виновници. Защо никой не говори за тоталната преса на Цацаров спрямо УС докато си сменят позицията. КОЙ? от сараите и Пеевски контролираха целия процес - сега ги няма никъде сред виновниците (б.р. в цялата стенограма от 97 страници името на "корпулентния" депутат от ДПС не е споменато нито веднъж). Едни уплашени и вкарани в капан политици разсъждават върху процеси, върху които нямат контрол. Няма банка, която да издържи подобен удар от правоохранителните органи", изтъква Илиян Василев.

Според него стенограмата от 14 юли 2014 г. е много по-съдържателна откъм информация от тази от 29 юни, защото в нея прекрасно се виждат технологията на манипулацията и институционалният колапс.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK