Транспортният министър за инцидента с влака: Класически случай на форсмажор с непреодолима сила

Снимка: Infomreja.bg

Железопътната инфраструктура подлежи на непрекъсната инспекция. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков пред журналисти по повод вчерашния инцидент с влак в Кресненското дефиле.

Министър Желязков направи уточнение, че преди всеки сезон се проверява цялата железопътната мрежа за нейната готовност спрямо предстоящите метеорологични условия.

„Служителите на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ освен това инспектират ежедневно участъците от жп линиите“, допълни още той.

Министърът определи инцидента като класически случай на форсмажор с непреодолима сила, който за щастие се размина без сериозни последствия за пътуващите във влака. Той информира, че към момента се извършват действия по разчистване на железния път, като се работи при изключително тежки метеорологични условия.

Пред журналисти министър Желязков коментира още предстоящите мерки, които следва да бъдат изпълнени в краткосрочен план по негово разпореждане в „Холдинг БДЖ“ ЕАД и дъщерното дружество за пътнически превози.

„Първо подобряване на мениджмънта, второ ремонтиране на подвижния състав – този, който не е в експлоатация, въвеждане на системи, които да следят за доставки, складови наличности и другите ресурси в дружеството. Подобряване на билетоиздаващата система, довеждане до край на обществените поръчки, които са свързани с ремонтната дейност и обновяване на подвижния състав“. Той уточни, че всичко това трябва да се случи през 2019 г.

Министър Желязков посочи още, че до този момент водените политики са били насочени към намаляването на външната задлъжнялост на БДЖ, за сметка на вътрешните процеси в холдинга. „Към момента няма натиск от страна на кредитори и дългове и ще насочим всички усилия към по-добро управление. БДЖ трябва да се управлява така, както се управлява едно нормално търговско дружество“ каза в заключение министърът.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK