Арбен Мименов: Тазгодишната реколта тютюн не трябва да бъде изкупена под 10 лв/ кг

Снимка: Infomreja.bg

МЗХГ министър Танева покани на среща представителите на сектор „Тютюн“

Във връзка с началото на изкупната кампания, в МЗХГ министър Танева покани на среща представителите на сектор „Тютюн“ и членовете на Консултативния съвет по тютюна към МЗХГ, на която присъстваха председатели и членове на сдруженията на четирите сортови групи, включително д-р Арбен Мименов като председател на СПОТ-БГ, представители на Института по тютюн и тютюневи изделия и фирми купувачи.

Акцентът беше главно върху три основни теми:

  • Развитието на общата селскостопанска политика след 2020 година, касаеща България;
  • Влияние на общата селскостопанска политика след 2020 година и в частност върху отрасъла „Тютюн“;
  • Подпомагане на производителите след 2020 година.

Преговорите, които води МЗХГ начело с министър Танева за следващия програмен период след 2020 година, са общо взето като финансова рамка, както досегашния период с малки изключения, но окончателно това ще стане 2020 година, защото до края на 2019 година няма възможност да се вземат окончателни решения.

В частност, що се отнася до отрасъл „Тютюн“ беше дадена следната информация от МЗХГ: за 2018 година изкупен тютюн 10 295 хил. тона, приблизително за около 180 млн. лева. За 2019 година са засети 50791 хил. дка. Очакваното производство около над 8200 хил. тона. Договори – 6610 броя.

Относно Националната преходна помощ, както е известно на всички тютюнопроизводители, тя приключва през 2020 година, като министър Танева заяви, че усилено работят да постигнат споразумение за подпомагане през 2021 година като преходна година от единия период в другия.

От министерството бяха категорични, че следващия програмен период след 2020 година никъде не е предвидено подпомагане на тютюнопроизводителите по този ред. Отрасълът е изключен от всички възможни програми за субсидиране.

Министър Танева заяви, че единствения вариант, върху който мисли МЗХГ за подпомагане  е чрез програмата De minimis като предстои да се организира работна група с представители от МЗХГ, браншовите организации, ИТТИ (Института по тютюна и тютюневите изделия) и фирмите преработватели за създаване на правила за подпомагане. Всички бяхме категорични, коментира д-р Мименов, че подпомагане няма да се извършва, както досега за изминал референтен период.

Относно изкупната кампания съм категоричен, коментира д-р Мименов, кмет на община Сатовча и председател на СПОТ БГ, че качеството на ориенталския тютюн е отлично и нашите искания са тазгодишната реколта да не бъде изкупена под 10 лева за килограм. В тази връзка, утре 15.11.2019 година от 15:00 часа  в залата на Общинска администрация Гоце Делчев  в гр. Гоце Делчев събирам всички кметове на общини и кметове на населени места от Гоцеделчевския регион, за да изградим обща позиция. Надявам се тютюнопроизводителите от всички населени места да се вслушат в нашите препоръки, за да защитим качеството на тютюн реколта 2019 година.

 

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK