Икономов откри национален форум за развитието на планинските общини

снимка: Община Банско
Национален форум на планинските общини се проведе на 3 септември 2013 г в курорта Пампорово. Събитието бе организирано от Асоциацията за развитие на планинските общини в Република България. Тема на форума бе: „За единна и отговорна национална политика за развитие на планинското земеделие”. 
 
На срещата присъстваха зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев, председателят на парламентарната комисия по регионално развитие Димчо Михалевски, кметове на общини, експерти от МЗХ, от висши учебни заведения и БАН. 
 
Форумът беше открит от председателя на Управителния съвет на Асоциацията Георги Икономов, който е и кмет на Община Банско. Пред  присъстващите Икономов каза: „Дълбоко е моето убеждение, че асоциацията не е поредното сдружение, създадено от конюнктурни съображения. Аз я възприемам като действен и ефективен инструмент за решаване на натрупаните проблеми в планинските общини, които, за жалост, са твърде много. Днешният национален форум е акт именно в тази посока. Едва ли е нужно да се убеждаваме, че развитието на планинското земеделие е решаващ фактор за много български общини,а за някои от тях и единствен.  
 
Не само като председател на Управителния съвет на Асоциацията, но и като кмет на планинска община, си позволявам да напомня на всички участници, че ние сме тук най-вече заради хората, заради онези стотици хиляди жители на планинските общини, които очакват от нас отговорно и действено поведение. За да изпълним със съдържание и темата на форума – „За единна и отговорна национална политика за развитие на планинското земеделие”.
 
Евродепутът Мария Габриел, която е и  член в Комисията по земеделие към Европарламента, чрез видеоизлъчване поздрави участниците в конференцията. 
 
Основната тема на форума бе развита в отделни доклади. Освен дебатите по тях, кметовете на планинските райони остро поставиха пред зам.- министър Гечев редица въпроси, които касаят устойчивото развитие на техните райони. 
 
Форумът приключи с приемането на Заключителен меморандум, който ще бъде представен пред Народното събрание, Европейския парламент, Комитета на ЕС и Европейската асоциация на изборните представители от планинските райони.  
 
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK