Икономов от протеста: Ние сме пример за истинска местна власт въпреки политически си различия

Снимка: Infomreja.bg

На снощния контрапротест на банскалии се събраха множество кметове, депутати и хора от цялата околия. Протестът е най-масовият досега и вече не е подкрепян само от Банско, а и от цяло Пиринско.

Затварянето на главен път Е-79 край Симитли беше и най-дългото до сега–повече от час повече от 500 човека скандираха. Контрапротестът е в отговор на протеста на Зелените, който изразиха по същото време несъгласието си с решението на Правителството в София.

Кметовете на Благоевград, Симитли, Струмяни, Сандански, Петрич, Якоруда, Разлог, Гоце Делчев, Гърмен подкрепиха кмета на Банско и неговите съграждани.

Кметът на Гоце Делчев – Владимир Москов, каза, че кабинката е шанс за развитието на Благоевградска област.

„Това е една добра инициатива, и то българска инициатива, която ние трябва да подкрепим, защото искаме ние и децата ни да останем в България, да работим и да има добър поминък. Смятам, че в България има достатъчно сериозно законодателство, което може да защити и обществения интерес и частни интереси. Да оставим експертите да си свършат работата, а не да търсим улично решение на проблемите.“

Това е първото толкова голямо обединение на всички кметове от региона, защото е жизнено важно за развитието на Благоевградска област. Смятам, че държавата трябва да подкрепи инициативата, за да вървим напред. Ние имаме европейско законодателство, което има достатъчно защита и за екологията и за развитието на градовете.

Икономов вчера беше на среща заедно с министъра на околната среда и концесионера – „Юлен“ АД. Срещата беше във връзка с представяне на проектите на концесионера и обсъждане на по-нататъшните действия. „Първите стъпки са да дадем старта на изготвянето на подробен устройствен план, който да влезе в РИОСВ за извършване на екологична оценка“, каза кметът на курортния град.

„Категорично ще има втори лифт на Банско. Ще отнеме време, може би две-три години, но ще има!“, каза още градоначалникът.

„Аз много благодаря на моите колеги, защото това е пример за истинска местна власт, която въпреки своите политически различия, когато има един обществен въпрос, който е важен за целия регион, всички застават единни и го подкрепят. Нека разчитат също на моята подкрепа при важни за тях въпроси.“

На 11.1. се очаква голям митинг в София. „Поканили сме всички, които обичат да карат ски, всички, които обичат планината да дойдат в София и да подкрепят решението на Правителството за промяна за плана за управление, който дава зелена светлина за развитието на ски зона Банско и развитие на ски туризма като цяло“, съобщи Икономов.

Кметът каза, че нямам никакви съмнения, че може да се даде обратен ход на нещата и да не се реализира вторият кабинков лифт.

Икономов потвърди тезата си, която изрази по-рано през деня, че още от 013 той настоява да се ограничи достъпа на автомобили до Бъндеришка поляна и Шлигарника. Кабинковият лифт е част от решението да се намалят вредните изгорели газове от колите, които се качват и към хижа „Вихрен“.

„Изумен съм за пореден път как еколозите могат да предпочетат хората да се извозват с автомобили вместо с втори кабинков лифт. Радвам се, че министърът на МОСВ прегърна тази моя идея и ще се замисли как да се ограничат колите – дали с  такси, дали с някакъв алтернативен електрически транспорт, но кабинката е единственият вариант. Но това са истинските екологични решения, а не тези, които еколозите си измислят.“

Градоначалникът обясни също, че в редица европейски държави има ограничен достъп на автомобили до ски пистите. Тези ограничения се изразяват в такси. Кметът подчерта още, че към настояще кабинковият лифт работи и през лятото. Това уточнение бе необходимо във връзка с коментарите по време на вируалния брифинг на Нено Димов, че през лятото кабинка няма.

На протеста беше и бившият кмет на Банско-Александър Краваров. „Днес съм тук за да подкрепя развитието на ски зоната. И не съм само аз, тук са всички общински съветници. Интелигенцията на Банско, спортната интелигенция на Банско е тук! Не вярвам да бъде стопирано изграждането на втория лифт. Правителството гласува това решение, а то е закон. Ние не трябва да сме тук сега, а трябва да сме в кабинетите си и да работим и да изгоряваме разработка на новата ски зона.“

Краваров сподели,  че хората се притесняват да не би да има отбой от страна на Правителството, но не вярвал това да стане, защото ски зоната вече е факт!

 

КОМЕНТАРИ

Dobrinishte14:44 - 05.01.2018
Napravete I v Dobrinishte zashto samo v Bansko.I nie iskame lift za turisti.
Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK