Близо 900 лева събраха миряните за Влашката църква от допълнителните порции курбан за храмовия празник

Снимка: Infomreja.bg

Около 900 лева събраха миряните на храмовия празник на Влашката църква "Св. Петър и Павел" в с. Попови ливади край Гоце Делчев за довършителните работи на храма, който може да бъде вписан като редовен според църковните канони.

Немалкото пари бяха събрани на курбана на храмовия празник на новопостроената черква на празника Свети Петър и Павел, като почти всички присъстващи възприеха идеята първата порция курбан да бъде безплатна, дарена им от спондорите, а който иска да си отнесе допълнителни порции от вкюсното и спято от свещеника ястие вкъщи, да заплаща всяка следваща порция по 2 лева.

„Това наистина се оказа много добра идея, която миряните буквално прегърнаха и с готовност даряваха средства в поставената до казаните нарочна кутия. С тази сума ще успеем да свършим много работа за окончателното довършване на храма", коментира кметът на Попови ливади - Иван Караилиев, който е кметски наместник и на съседното село Добротино.

Събраните пари ще бъдат вложени в изработването на олтара и вътрешната уредба на черквата. Иконите вече са доставени и предстои тяхната подредба. Довършителни строителни дейности ще бъдат извършени и в двора на храма, където ще бъдат оформени алеите и ще бъде поставена тоалетна, каквато сега липсва, коментираха запознати.

Както писа ИНФОМРЕЖА, за курбана на Влашката църква дарители спонсорираха курбана с 4 жертвени агнета и овце, от които бяха раздадени над 300 порции курбан на миряните, почели празника.

Ремонтните дейности на църквана се осъществиха дотук по спечелен българо-гръцки проект на Туристически фонд "Пирин" и гръцката община Като Неврокопи.

Общата стойност на проекта бе 1 616 000 евро. По-голямата част от бюджета бе предназначен за гръцкия партньор - община Като Неврокопи, а именно 1 170 000 евро.

За туристическо дружество „Момини двори“ според разпределението на средствата от проекта бяха осигурени 241 000 евро, за Неврокопската митрополия за ремонта на Влашката черква - 120 000 евро и за Фондация „Туристически фонд – Пирин“ – 84 300 лв.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK