Самоук дърворезбар от Овчарци кара дърветата да оживяват в красиви форми

Снимки: личен архив

Вече три години самоукият дърворезбар – Васил Говедарски от село Овчарци, Община Сапарева баня със своя талант и моторна резачка кара дърветата да оживяват в красиви форми.

Една от последните му творби – бял щъркел, бе подарен от Господари на ефира на д-р Танев - акушер-гинеколог от СБАГАЛ "Проф. д-р Д. Стаматов" - Варна, който е спасил и изродил безброй деца.

Д-р Танев получи от репортера на Господари на ефира, Влади Василев наградата „Бял щъркел“, вместо „Бяла лястовица“, символизиращ новия живот, родителските грижи и семейното щастие.

Васил Говедарски е строителен техник по професия. По думите му с изработването на  животни от дърво започва да се занимава съвсем случайно и е щастлив, че хобито му се превръща в професия.

За тези три години Васил е изработил различни по форма и размер  дърворезби, над 100 на брой,  някои от които стигат до 1 м.

„Изработвал съм мечки, лисици, сърни, орли, кучета и други, но щъркел до този момент не бях. Работя с иглолистен материал, основно с моторен трион. По- финните неща оформям с дърборезбарско длето. Радват ме усмивките на хората, които идват у дома, за да разгледат това, което съм сътворил. Имам поръчки от цялата страна и от чужбина.“, каза за ИНФОМРЕЖА Васил Говедарски.

Той е щастлив, че може да прави нещо, което му носи истинско удовлетворение и смята и занапред на продължи с това си занимание.

"Хората сами ме намират, радват ме хубавите думи относно работата ми, най-удовлетворен обаче се чувствам когато виждам усмихнати деца", сподели още Васил Говедарски.

 

 

КОМЕНТАРИ

Георги Найденов07:31 - 01.04.2018
Васко само Здраве ,Сила ,Късмет и Любов мога да ти пожелая - Невероятен ТАЛАНТ си човече
Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK