Икона от 15-и век ще бъде осветена в Банско от митрополит Серафим

Снимки: Община Банско

В Неделя Кръстопоклонна ще бъде осветена иконата „Старозаветна Троица”

След броени дни, в Неделя Кръстопоклонна, в църквата „Света Троица” в Банско ще бъде осветена иконата „Старозаветна Троица”.

Вече няколко седмици банскалии и гостите на града се покланят пред светата икона. Тя е поставена в специално изработен за нея красив резбован проскинитарий - дървена поставка за икони.

Иконата „Старозаветна Троица” или „Гостоприемство Авраамово” е по-известна като Рубльова Троица. Тя е сред най-разпространените изображения на Света Троица в православния свят. Неин автор е известният иконописец от Московската школа преп. Андрей Рубльов.

Иконата е създадена през 1425 година  и е определена от църквата за образец на иконописта и на всички изображения на Пресвета Троица.

Днес тази икона има много копия, а едно от тях вече е в Банско. Безценната светиня е нарисувана от монаси от един от най-красивите Светогорски манастири – Дохиар.  В този манастир се съхранява чудотворната икона на Света Богородица Скоропослушница /Всечуваща/. Същите монаси-художници нарисуваха копие и на тази икона и преди по-малко от година миряните в Банско можаха да се поклонят и помолят пред изображението на Божията майка.

Иконата и проскинитарият са дарение на църквата в Банско от Борислав Лазаров, Димитър и Дуни Захови и много анонимни дарители.

На 22 март, Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим ще извърши Празнична света литургия и освещаване на иконата “Старозаветна Света Троица”.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK