Над 5000 местни и гости отпразнуваха заедно Празника на община Белица

Снимки: Община Белица

Слънчева и зелена Белица посрещна своите гости пременена и натъкмена във второто издание на празникът на Община Белица „С любов и вяра в общите ценности”.

След годините на изолация и застой, днес Белица коренно променя облика си, споделят посетителите на празника.

Обновената сграда на читалището, асфалтираните улици, обновените тротоари покрити с изцяло нови плочки, цветните алеи и места за отдих, разположените атрактивни пейки в централната градска част, впечатляваха жителите и гостите на града, които надхвърляха 5000. А, кметът на общината приемаше с усмивка поздравите на своите гости и скромно кимаше с глава в знак на благодарност. 

В двудневните празнични дни участие взеха 38 творчески колективи от Пиринския край, Пазарджишка област и от Република Македония, градовете Щип, Куманово и Пробищип, прекрасните изпълнителки на забавната и фолклорна песен Рашка и Миланка Мадолеви от Белица .

На 1 септември от 12.00 ч. до 23.00 ч. богата фолклорна, танцова и музикална програма, щандове на местните производители изпълнени с земеделска, продукция, продукция от билки и гъби, пчелен и горски мед, сладка от горски плодове, сувенири и етно-кътове „Произведено в Белица“, създаваха настроение и напомняха, че продуктите са произведени в екологична среда. До тях се наредиха и богатите щандове на Кралство Мароко, които представиха културно-историческото си наследство , бита и традициите на страната си. 

Двудневните футболни турнири протекоха организирано и спокойно. Осем футболни отбора се състезаваха за Купата на Кмета, а победителите „Хлапетата“-Благоевград, за втори път в този празник победиха и спечелиха купата на кмета. На второ място се класираха „Орлетата“ - Благоевград, а третото място заеха „Неврокоп“ – Гоце Делчев. За първи път на градския стадион се разиграха и народни пехливански борби, които напълниха секторите на стадиона. Победител в малка орта стана - Явор Янакиев от Стара Загора, в голяма орта – Иван Деливерски от Пловдив и голямата награда спечели Димитър Кунчев от Асеновград, който сана баш пехливан в борбите. 

Кулминацията на празника бе откриването на реновираната сграда на местното читалище „Георги Тодоров 1885“, едно дългоочаквано събитие за жителите на общината и гостите на града. Кметът на Община Белица Радослав Ревански и неговите гости: Н.пр. посланик на Кралство Мароко, госпожа Закия Ел Мидауи, народните представители от БСП - Благоевград - Николай Бошкилов, Богдан Боцев, народният представител от ДПС – Благоевград, Елхан Кълков, кметовете на община Сатовча - Арбен Мименов, Минка Капитанова на Гърмен, областният председател на БСП - Благоевгра - Валери Сарандев, и областният председател на ДПС – Ведат Хюсеин, Ахмед Ахмед – председател на ОбС – Белица, и председателят на читалището – Гергана Кокарешкова, по тържествен начин откриха ремонтираната сграда на читалището.

Във вечерната програма на празника кметът на община Белица поздрави многобройната публика с добре дошли и пред всички присъстващи отчете своята дейност от първото издание на празника до второто, както бе обещал през миналата година. 

Поздравителни адреси до кметът на община Белица, жителите и гостите на празника бяха прочетени от президента на Република България – Румен Радев, и премиера на Републиката, Бойко Борисов.

Гостите на празника поздравиха и Н.пр. посланик на Кралство Мароко, госпожа Закия Ел Мидауи, Богдан Боцев и Елхан Кълков.

Цитирани от водещата на събитието бяха и изпратените поздравителни адреси до кмета на общината от: Национално сдружение на общините в Република България, Председателя на националния съвет на ДПС – Мустафа Карадаъ, Корнелия Нинова – председател на Националния съвет на БСП и ПГ на „БСП за България“, Калин Каменов – кмет на община Враца, Арбен Мименов – кмет на община Сатовча, Георги Икономов – кмет на община Банско, проф. инж. Георги Михов – ректор на Технически университет – София.

Богат концерт от песни и танци с участието на известният изпълнител на македонската народна песен Янко Неделчев от Белица и неговите приятели, Соня Немска, Крисия, Яница, Даниела и камерен танцов състав „Накит“, JJ Джей Джей и Фики Стораро взривиха публиката до късно вечерта.

Блестящи фойерверкии от различни цветове озариха небето над Белица, а на хората и особено на младежите никак не им се искаше празника да свърши. 

През цялото време жителите и гостите на Белица споделяха, че никога не са виждали събрани на едно място толкова много хора в Белица. Факт е, че предварително обособените от организаторите паркинг места не успяха да поемат потока от превозни средства и Белица се превърна в пъстър пъзел от колони паркирани коли, които бяха дошли да се потопят в празника на общината.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK