III Зимен празник на Семково – под знака на европредседателството! Ревански: Премиерът да погледне към Белица! (СНИМКИ)

Вицепрезидентът Илияна Йотова и кметът на Белица Радослав Ревански, снимка: Infomreja.bg

Зимният празник „Белица-Семково“ 2018 събра стотици в живописната местност на планинския курорт, сред величествените върхове на Рила. Третото издание е по-специално. Освен че празникът се утвърждава като традиционен, тази година той преминава под знака на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Община Белица пък поема ролята на „посланик на малките планински общини в ЕС“ с проекта си „Зимен празник“, одобрен по грантова схема на Националното сдружение на общините в Република България – „Подкрепа на инициативи на общините, свързани с регионалното измерение на европредседателството".

Вицепрезиденът Илияна Йотова спази миналогодишното си обещание и отново бе част от събитието. Час преди официалната церемония тя откри публична дискусия на тема „Планините – неоцененото богатство на Европа”, проведена в конферентната зала на хотел „Бор“, с участието на двамата евродепутати Илхан Кючюк от ДПС и Момчил Неков от БСП, народни представители, кметове, браншови организации и партньори на Община Белица от Македония.

Целта на форума е да насочи вниманието към създаване на модел за бъдещо общо третиране на планинските региони и възможностите за социално-икономическото им развитие с обща законодателна рамка и специфично финансиране. Друга важна част от посланията на Община Белица е да се ограничи обезлюдяването на планинските райони с развитие на икономиката и осигуряване на работни места, да се работи за съхраняване на околната среда.

„Трябва да поискаме, трябва да работим и да знаем как ще изглежда държавата ни утре. Не се чувствам като гост днес. Аз съм част от екипа на Белица и на Семково и искам заедно да работим за хората и да развиваме този прекрасен регион“, заяви вицепрезидентът. Тя призова обаче местната власт да не допуска бетонът да измести красивата природа.

Кметът домакин Радослав Ревански съобщи добрата новина, че вече е обявена обществена поръчка за цялостна рехабилитация на пътя Белица – Семково. „Ще поискам среща с премиера Бойко Борисов и ще настоявам собствеността на земята в границите на „Семково“ да преминат в ръцете на Общината, за да може курортът да се развива и да заеме своето достойно място и да се превърне в национален студентски курорт", заяви градоначалникът.

София да обърне камерите към малките населени места и да им подаде ръка, а Европа да гледа не само към основателите на Европейския съюз, но и на страните членки. Това призова от трибуната българският евродепутат Илхан Кючюк.

"Днес всички етноси и култури се сливат в община Белица. И това не е проблемът на България, а нейното богатство. Остава само едно - което е задача на нас, политиците, да направим живота на хората по-добър", подчерта още Кючюк. 

Празникът традиционно бе съпътстван от спортни състезания - ски слалом, футбол на малки вратички, дърпане на въже, скачане с чували, турнири по шах, бридж и тенис на маса, както и фолклорен концерт на местни състави и гостуващи групи от Македония.

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ ФОТО МРЕЖА

 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

До Гьобелс08:54 - 21.02.2018
Ами свинята от Дебрен,добре се е нахранила и е умирисала мечките.
Доктор Гьобелс23:18 - 20.02.2018
За Йотовата става дума.
Доктор Гьобелс23:15 - 20.02.2018
Тая чий го дири там? Или нещо си е харесала свинята.
Мършояд16:17 - 20.02.2018
Защо не ми казахте,че мършата от Дебрен ще е там?Щях да се нахраня добре...

FACEBOOK