Проверяват готовността на ЮЗДП за активния пожароопасен сезон

Снимки: ЮЗДП

В ход са проверки за готовността на 40-те териториални поделения на Югозападното държавно предприятие за активния пожароопасен сезон.

До 10 юли представители на РДГ, съвместно с РД „ПБЗН” и служители на предприятието ще инспектират на място изпълнението на мерките за превенция и защита на горите от пожари.

Проверките обхващат дейностите по оборудване на противопожарните депа с необходимите инструменти и защитни облекла за гасаческите групи съгласно изискванията на Наредба № 8, работата на 9-те пожаронаблюдателни кули и готовността на специализираните автомобили за гасене на пожари. През последните години ЮЗДП инвестира в осигуряването на достатъчно техника.

На разположение са 32 високопроходими автомобила, два булдозера, 13 багера и един оборудван дрон за наблюдение и ранно предупреждение. При необходимост те се предислоцират от едно горско стопанство в друго за бързо овладяване на възникнали запалвания както на територията на ЮЗДП, така и в двата национални парка - „Пирин” и „Рила” и трите природни парка, с които има подписани споразумения за съвместна дейност.

Специално внимание при проверките ще бъде отделено на състоянието на противопожарните просеки. Във финансовия план на ЮЗДП за тази година е предвидено изграждане на 262 797 линейни метра минерализовани ивици и 61 252 метра лесокултурни прегради, като тези дейности се изпълняват основно със собствени работници и техника.

Започна поставянето на 450 предупредителни табели по основни туристически маршрути и кръстовища на горски пътища, през които преминават автомобили и повече хора.

97 пожара са възникнали на територията на ЮЗДП от началото на годината до момента, което е седем пъти повече спрямо същия период на м.г. Засегнати са 4886 дка, от които 101 дка в районите на Благоевград и Дикчан са обхванати от върхови пожари.

Човешка небрежност при почистване на земеделски имоти е основната причина за повечето от запалванията. Въпреки големия брой, досега няма нанесени сериозни щети на горските масиви. Превенцията, добрата организация и своевременната намеса на екипите на ЮЗДП при локализиране на пожарите в начален етап не позволяват на огъня да навлезе в горите.

Покачването на температурите в следващите дни и високата растителност в горите създават сериозен риск от бъдещи запалвания. Затова ЮЗДП призовава за повишено внимание и екологична култура при боравене с огън.

Глоба до 500 лв. грози всеки, който запали огън на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии. Същата санкция се налага и за палене на огън извън определените зони от държавните горски и ловни стопанства.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK