Месец след пожара! ИНФОМРЕЖА и Община Банско дариха над 3000 книги на Скребатно

Снимка: Infomreja.bg

Едно село, пълно с култура, история и книги.

Месец след пожара, който изпепели сърцето на Скребатно, музеят е пълен с над 9 000 книги, дарени от земни ангели, не хора, а ангели, решили да дадат „едната си книга на ближния“.

На 9 януари Скребатно потъна в скръб, че вече ни читалище, ни библиотека с 3000 книги, ни кметство има.

На 11 февруари Скербатно се усмихва и сърцето му тупти от живот и вяра, че всяко зло е за добро, както казват местните.

Месец след трагедията екипът на ИНФОМРЕЖА заедно с Община Банско ръка за ръка дари толкова книги, колкото бяха изгорели в библиотеката, за да възвърне малка частица от едно огромно богатство в селото. Това е най-голямото, масово дарение от всички досега! 

Къде и какво е Скребатно? За съжаление то стана известно с инцидента, с пожара, заради който преди две години разбраха, че съществува и Ощава, че има и Войводиново, че селата са живи, въпреки че никой не ги хвали.

В музея се съхраняват старинни оръжия, етнографски предмети от бита, които напомнят за една богата история. На втория етаж от музея пък стените са обсипани с ликовете на Гоце, Ботев и първия кмет на София – столицата на България, който е от Скребатно.

Има и печатна машина, има и радио, за което се разказвали легенди, че не е истинско, защото някой стои зад него и говори и че сигнал до Скребатно не може да стигне.

Сред всичко това има и три много важни книги – на Ботев, на Вазов и на Каравелов. Това да трите книги, оцелели след пожара, а те са допълнени днес от още 3 000.

Преди месец на днешната дата започна кампанията на Община Банско и ИНФОМРЕЖА. В Банско мотото ѝ е „Дари слово за Скребатно“, а пък в редакцията на ИНФОРЕЖА пристигаха книги, които нарекохме „Стари книги с нов живот за Скребатно“.

Оказа се, че съвсем стари книгите не са. 5 кашона с нова книжнина дари Любен Сирлещов, собственик на книжарница в Банско. През целия месец хора подаваха книжки през прозореца на първия етаж на Община Банско, за да дадат своя дан в името на каузата. Така се стигна до бройката 3 000.

В офиса на ИНФОМРЕЖА пристигнаха две много обемни пратки – общо 100 кг и 100 книги. Те идват от далеч – от Ловеч, дарение от филоложката Елена Китекова – сред тях има речници, руска литература, специализирана литература.

Те ще допълнят огромния архив на новата библиотека, чиято стока за момента се съхранява именно в музея на селото.

Там са дарени и стелажи, на които са наредени част от даренията. Дарителят искал сам да сглоби рафтовете не заради друго, а защото хората в Скребатно му били приятни.

Заедно с пиара на Банско – Георги Ангелов, Елина Христова, Александра Димитрова и Юлия Баймакова, ни посрещнаха двете туптящи сърца на Скребатно – Емилия Куйбишева – секретар на читалището, и кметицата Даниела Пидева.

Това са жените, вдъхновяващи с добрината и смелостта си. Те организират местните да помагат, когато пристигнат пратки с книги... ежедневно, от цяла България. Емилия пък наскоро завършила и библиотечно дело и сега наистина ще набере опит в описването на всичко получено.

Няма сила пред словото, която да събори добротата и желанието за възраждане. В това са сигурни и местните, които допреди пожара били разединени, а днес един огън разпали сърцата им за по-добро.

Хората се шегуват помежду си, че станали носачи на книги. Казват „Иди пак да те снимат“, заради множеството журналистически екипи, дошли в селото. Но те знаят, че добрите се познават отдалеч и затова приемат всеки на добро сърце и блага усмивка. Пият по кафе, Емилия покаже музея, който, повярвайте, е учудващо богат.

Тя има хъс да разказва всичко, което знае за малкото Скребатно с голямата история и още по-голямата нова библиотека.

Един пожар превърна селото им в културен център, в който от днес нататък ще има чисто нови книжки с бански диалект на писателя Костадин Икономов. И едни не толкова нови, но запазени книги – на великите банскалии Вапцаров и Хилендрски.

А дали има кой да чете? Да! Твърдо и категорично. Има и деца, които идват на гости през лятото. „Нашите деца не са като тези в града“, казва кметицата.

Има и какво да научат от самата Емилия, която обаятелно разказва за това, че Гоце Делчев някога чел лекции в сегашния музей. Тази сграда била първото училище в селото, имало класни стаи, а през 1978 година било превърнато в музей.

Днес там се помещава временно кметството, а в другата стая ще идва лекар, който два пъти седмично пристига за прегледи.

И гледайки останките от изгорелите греди, от наредените прилежно тухли, от липсващите стени и покрив - осъзнаваме... Не е важно кой и колко е дарил, а че е дал даром без да иска в замяна, търсейки добро за другия. Важно е, че има такава кауза, която да прослави името на Скребатно и да накара всички да идат до него - хей така, за да видят усмивката на хората.

Всичко това е „толкоз просто и логично“. Защото това е Скребатно – новият културен център на Гърменско, където словото и добротата обединиха България.

ИНФОМРЕЖА изказва специални благодарности на Община Банско – на целия екип на кмета Георги Икономов, за поетата кауза и всеотдайност.

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK