И "Златната брадва" от Закопане влезе в колекцията от награди на Неврокопския ансамбъл

Снимки: Личен архив

Най-голямата награда „Златната брадва“ от едноименния международен фестивал, който се проведе за 49-и път в красивия полски град Закопане, бе връчена от организаторите и журито на феста на „Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци.

“Златната брадва“ влиза достойно в огромната колекция от награди, която съхранява и попълва от години Неврокопският ансамбъл и неговите сърцати, талантливи и красиви танцьори, певци и инструменталисти, които прославят в почти целия свят родния си град Гоце Делчев.

Освен голямата и престижна награда „Златната брадва“, Неврокопският ансамбъл обра и всички първи награди на най-стария и най-престижен фолклорен форум в Европа, какъвто прецедент - една и съща група да печели всички първи места в него, се случва за първи път.

На международната сцена невероятните танцьори, певци и музиканти спечелиха първото място във фестивала за певчески състав, първо място за солово изпълнение, първо място за инструменталист и специална награда за истинско пресъздаване на традициите в областта на стилното инструментално и изпълнителско изкуство.

Ансамбълът, създаден преди 71 години от Зафир Кънчев, на 13 май миналата година отбеляза своята 70-годишнина. Той е първият в България и през него са минали поколения талантливи самодейци. 

Неврокопският ансамбъл за народни песни и танци е основан през 1946 г. в Гоце Делчев и дълги години носи името "Яне Сандански". Негов основател е Зафир Кънчев, който полага началото му заедно с Костадин Руйчев и Златко Коцев.

През целия си творчески път самодейците от ансамбъла издирват, съхраняват и пресъздават народните песни, игри и обичаи, фолклорното и етнографското богатство на българския народ. През школата на ансамбъла са преминали повече от 2000 певци, танцьори и музиканти.

Неврокопският ансамбъл за народни песни и танци има издадени 5 албума, множество реализирани записи за националните радио и телевизия, както и над 4000 концерта пред повече от 3,5 млн. зрители от целия свят: Полша, Унгария, Чехословакия, Македония, Русия, Латвия, Украйна, Гърция, Турция, Франция, Италия, Холандия, Германия, Канада, Египет и др.

Неврокопският ансамбъл за народни песни и танци - Гоце Делчев е носител на орден "Кирил и Методий" - I степен, званието "Представителен ансамбъл" и много други държавни и международни отличия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK