Фолклорен събор в Новоселяне в памет на Васил Левски

Снимка: Община Бобов дол

В бобовдолското село с около 80 жители Новоселяне ще почетат паметта на Васил Левски.

Кметство Новоселяне и НЧ "Васил Левски 1932" организират по този повод фолклорен събор, чието началото ще бъде от 10. 00 часа на 18. юли.

В селото преди три години бе открита паметна плоча на Апостола, която е единствена в цяла Разметаница. 

Интересно е праданието и проучванията на местни кроеведи и активисти за пребиваването на Левски в Новоселяне. Той бил отсядал и се укривал в къщата на свещеника Стоимен Радов в продължение на 20 дни, като тя се е намирала в непосредствена близост до черквата.

Тук Левски създава първият таен революционен комитет в Дупнишкия край през 1867 г., който комитет се е състол от 13 души. Точно през 1867 година при строежа на черквата като майстор-строител и като бояджия  на храма работил Васил Левски и така подготвил създаването на таен революционен комитет. 

Паролата на комитета е била: “Шунур”, от където поп Стоимен Радов, като председател на комитета, получава псевдонима поп Шунур. Строителството на черквата през 1860 г. и завършва през 1869 г.

В центъра на Новоселяне има открита и втора плоча, в непосредствена близост до паметната композиция на Левски, открита през юли 2015 г. На нея са изписани имената на 13-те жители на Новоселяне, участници в тайния революционен комитет начело с поп Шунур.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK