Сушица - село на баир с хора като камък (СНИМКИ)

Снимка: Infomreja.bg

Село Сушица…

Имало нужда през 20-те години на миналия век от още две училища, църква, две кръчми и бакалница.

Днес в селото има 37 души, има три училища – пусти, има църква – красива, има и кръчма – единственото средище на живот в селото, от бакалница вече нужда няма.

Хората слизат и се качват до селото по наистина страшен път. От едната страна има като прерязана с нож пропаст, в дъното на която тече река. От другата страна са надвиснали огромни, ама наистина огромни скали, по които водата се стича и замръзва на висулки като сталактитите в „Леденика“.

На скала е създадено и едно от училищата в Сушица, където прожектирали на лента филми. Когато лентата се късала чичо Киро спирал филма, лепял лентата и прожекцията продължавала. Вперените в екрана погледни на децата оценявали чудото на киното. Още повече били ценни книгите в училището, съхранявани в голям шкаф. Учителят отварял шкафа, а вътре миришело на слово.

Древна е историята на Сушица. Населено е през 18. век. Преди това жителите на селото живеели в местността Дрено. Причината за преселването е, че „свиня се опрасила в джамията“ и турците изгонили християните.

Името на Сушица идва от мястото, на което се намира – на високо, сухо, на баир.

В землището на Сушица имало стари зидове. Опожарявано е два пъти – от турците и от гърците през Балканската война.

Къщите и до днес са доказателство, че историята е жива – изградени са от измазан плет и покрити с обикновени керемиди, едноетажни.

Имало две махали, отдалечени една от друга. И двете махали имали южно изложение и имали незаградени дворове.

Тютюн и пшеница отглеждали хората, а не са и малко онези, които търсели злато по поречието на реката, разделяща селото на две.

Странна е тази река, също като пътя до селото. Изглежда страшен и стръмен, дори е и опасен, но се стига до едно много слънчево място. Реката в това село е като нарисувана, тиха и спокойна преминава през равнина, а след това с неистова скорост започва да се спуска надолу.

Децата, днес 60-годишни мъже, спомнят как играели на индианци около буките край коритото. Криели се и правели „бари“, където лятото ставало по-хладно.

Както и днес, така и в миналото, през XX век, Сушица падала в управата на област Благоевград, ала сухата Сушица била община – пълна с хора, животни и деца, толкова много челяд, че три училища били нужни!

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ ФОТО МРЕЖА 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Въведете име...09:58 - 02.03.2018
Казвам се Валерия Марко, преди 6 месеца бизнесът ми се срина, нямах надежда да се върна отново в бизнеса си. Опитах се да заемам пари от банката, но не разполагах с достатъчно пари в кредитната ми карта и нямаше имущество като обезпечение, за да си взема кредит, а след това един много близък ми приятел Камила Диего ме запозна с истински заемодател чрез интернет, ГИНА МОРГАН ЗАЕМ КОМПАНИЯ ООД. Тази компания за заем успя да ми даде заем от 160 000 евро без обезпечение или кредитна карта, но тя ми го даде на доверие. Затова моите приятели си казах защо съм егоистична, затова реших да споделя тази информация с всички. Ако имате нужда от заем от надежден заемодател, свържете се с Джина Морган чрез нейния имейл адрес: [email protected]
Tanya01:44 - 23.02.2018
Mnogo mi haresa statiata. Maika mi i bashtami sa ot Shusica no se premestili da jiveiat v Bansko! Mnogo chesto hodeh da vidia baba i diado sashto no toi beshe v Kresneshiya balkan zashtoto imashe kozi.
Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK