Повече от 2 300 горски служители ще реагират при горски пожари

Снимка: Infomreja.bg

Повече от 2 300 горски служители от регионалните дирекции по горите, държавните предприятия и държавните горски и ловни стопанства са в готовност за реакция при горски пожари. В изпълнение на издадените заповеди за обявяване на пожароопасен сезонq отговорните институции са осигурили денонощни дежурства за получаване на сигнали за възникнали горски пожари.

Структурите на Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) и Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” извършиха съвместни проверки във всички горски територии за хода на изпълнението на предвидените мерки за превенция на горски пожари, както и за изготвянето на оперативните планове за действие при възникване на пожари. Особено внимание се обръща на направата на нови и поддържане на стари просеки, минерализовани ивици и лесокултурни прегради. Проследено е почистването на сухите треви покрай ж. п. линии, пътища и линейни съоръжения, както и отстраняването на сухата и паднала дървесина в насажденията и културите от висок клас на пожарна опасност.

Уведомени са кметствата за подготвянето на доброволни формирования, които да се включват в случай на пожар. Съгласно изискванията на наредбата за доброволни формирования това са  предварително обучени хора, обезпечени със защитни облекла и маски.

Освен на пожаронаблюдатели, патрулни и контролни екипи на терен, горските служители могат да разчитат и на автоматизирани системи за наблюдение и ранно оповестяване на пожари, които на този етап покриват около 12 % от горските територии. В момента се изготвят проекти за разширяване на тяхната мрежа, съгласно разработената единна схема за разполагане на автоматизирани кули за наблюдение на територията на цялата страна. Тази мрежа ще бъде изградена в близките 2-3 години и ще обхване до 70 % от горите на страната. Голяма част от средствата за нейното изграждане ще се финансират безвъзмездно от Програмата за развитие на селските райони.

От началото на годината до момента са регистрирани 69 пожара на обща площ 1041 дка като до момента няма върхови пожари. За същия период на миналата година са възникнали 285 пожара на площ от 19 274 дка. 

На фона на високите температури ИАГ напомня:

При забелязване на пожар в горите е необходимо незабавно сигнализиране и осъществяване на връзка на тел. 112. По време на пожароопасния сезон се забранява паленето на открит огън и извършването на огневи работи в горските територии, както и на разстояние по-малко от 100 метра от техните границите. Забранено е също така паленето на стърнища, суха трева и слама в земеделски земи, по слоговете и крайпътни ивици и други площи със суха растителност. Забранено е хвърлянето на незагасени цигари и клечки кибрит при преминаване през горски насаждения!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK