И тази година гоцеделчевци почетоха празника на своя храм „Свети Лука“

Снимка: Infomreja.bg

За първи път тук беше направено и раздадено коливо за здраве

Точно преди три години – на 11-и юни 2017-а, в Гоце Делчев беше открит нов храм – „Свети Лука Кримски и Симферополски“. Този ден, в който православната църква отдава дължимата почит на светеца, е празник на новия Божи дом.

И днес в храма, намиращ се в приземния етаж на голямата и все още незавършена църква „Рождество Христово“, имаше празнична литургия. Тук беше и смесеният хор „Йеромонах Неофит Рилски“ към Неврокопската митрополия с диригент професор Йоанис Папахронис – богослов и църковен певец.

За първи път тази година в храма „Свети Лука“ беше приготвено коливо – жито за здраве. За целта беше използвана технология, прилагана в манастирите на Света гора.

Тавата с коливо от 3 килограма жито имаше диаметър 0,92 сантиметра. Добавките бяха много и разнообразни – стафиди, орехи, сушени сливи, бадеми, кашу, сусам, годжи бери, трохи от козунак, шоколад… Отгоре учителката Мария Велева нарисува с цветна захар лика на свети Лука. Помагаха и Златка Тинчева, София Бозова, Ангелина Петрова и Калоян Тешовски.

Наставления относно приготвянето на коливото даваше псалтът към Неврокопска митрополия Ангел Чилев.

Изпод ръцете на малкия задружен колектив се роди едно истинско произведение на изкуството, което впечатли присъстващите.

Както винаги, още от времето, когато мястото на сегашната внушителна църква беше само една поляна, в подготовката участваше и леля Атлаза Щерева. По обичая си, тя държеше всичко да е наред. Накрая и тя, и другите жени доброволки бяха уморени, но доволни. Те споделиха задоволството на миряните, уважили празника. Сред тях беше и кметът на общината – Владимир Москов.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK