Превозвачи от Гоце Делчев и Благоевград се включиха в протеста, Борисов ги чу! (ВИДЕО)

Снимка: Infomreja.bg

Част от автобусните превозвачи от региона на Гоце Длчев тази сутрин заминаха за София, за да участват в националния протест днес.

Друга част от превозвачите заявиха, че подкрепят исканията на протеста, без да се включват в него.

250 автобуса и 50 камиона се включиха в протестно шествие на превозвачите в столицата.

Протестиращите настояват за оттегляне на законопроекта за Българска автомобилна камара.

Според тях, този законопроект не защитава по никакъв начин бранша, единственото, което цели, е лобизъм, корупционни практики и корпоративни интереси.

Той е вреден и трябва да бъде изтеглен.

Протестиращите и от района на Гоце Делчев се солидализират с колегите си, че ако не ги чуят, ще има още протести.

Същото е и положението в Благоевград. Автобуси от градския транспорт преминаха през основните булеварди в града с надути клаксони и надписи „Протест“ на стъклата.

Друга част от благоевградските превозвачи са се включили в проста в София.

Разпоредил съм на Станислав (бел. ред. депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов) да изтегли закона за създаването на Българска автомобилна камара, договорил съм се с колегите и в спокойна обстановка някои от правилните неща да видим дали със закон или със сега действащите закони, наредби, да се поправят.

Това заяви премиерът Бойко Борисов след среща с превозвачите в Министерски съвет, предаде репортер на БГНЕС.

 „За мое съжаление пак нещата дойдоха до този кабинет, въпреки усилията ми да се решават по министерствата“, добави Борисов.

Сивият сектор да се извади от ситуацията. Предстои пакет номер 2, изключително важен за целия бранш и там ни трябва единството на бранша. Секторът трябва да бъде успокоен и дисциплиниран, подчерта Борисов. Борисов подчерта, че още със самото си създаване целта на законопроекта е била само една – транспортният бизнес да има камара, която да съдейства в работата на сектора и да бъде връзка между него и транспортното министерство. От това, което разбирам впоследствие сега, има детайли, които притесняват“, каза Борисов.

Той призова за единство в транспортния бранш и разкритикува идеята в законопроекта Министерство на транспорта да има само съвещателен глас при лицензирането на фирмите.

„Първо – аз не бих го допуснал. Принципал и отговорник за сектора е министърът на транспорта“, аргументира се премиерът.

„Изтегляте законопроекта, сядате в спокойна обстановка всички заинтересовани страни и го довеждате дотам, че секторът да бъде успокоен и дисциплиниран. Защото когато стане катастрофа с автобус или ТИР, всички медии са там. Вдига се огромен шум и те казват: „Държавата не контролира“.

Направете така, че контролът да е на 100% ефективен, без да има никаква лобистка линия, по която да ни упрекват“, призова още Борисов.

След срещата Магдалена Милтенова от Браншовия съюз за стопански инициативи благодари на Бойко Борисов, че се е вслушал в исканията на протестиращите за изтегляне на законопроекта.

„Ние ще продължим да работим в посока на спиране на нерегламентирания превоз. От години настояваме той да бъде регламентиран. Знаете, че имаме предложения, които сме правили как да бъде регулиран сектора, ще ги правим и за в бъдеще“, подчерта Милтенова.

Превозвачите обявиха и че спират протестите.

ВИДЕОТО ВИЖТЕ ТУК 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK