И Тасков се изказа: Не съм съгласен да се създаде комисия, следяща ремонта на центъра

Снимка: Infomreja.bg

Като последна точка в дневния ред на предстоящата редовна сесия на ОбС-Благоевград, е включено предложение от групата на БСП за създаване на временна комисия за обследване и контрол върху изпълнението на реконструкцията на площадното, подплощадното пространство и фонтаните.

Тасков изрази позиция по въпроса:

„На първо четене такова искане изглежда като загриженост за случващото се, тъй като за тези, които са родени и израсли в този град не е безразлично как ще изглежда центъра му след реконструкцията. Обаче самият факт, че се иска и евентуално се приеме създаването на нарочна комисия, която да следи изпълнението на проекта, е сигнал, че има нещо нередно. За мен е недопустимо ние, като общински съвет, да даваме такива сигнали. До момента всички процедури по изпълнение на този проект са изключително прозрачни и съгласно закона, включително избор на изпълнител, проектиране и избор на надзорна фирма, която да следи и контролира качеството на процесите, така че не смятам за необходимо общински съвет да подава такива сигнали.“

Тасков поясни, че понеже този проект се изпълнява с европейски средства, не средства на общината, общински съвет не може да изисква контрол, т. ч. средствата, които се изразходват по европейски програма имат строга законова формулировка кой и как ще контролира процесите.Председателят на ОбС още веднъж подчерта необходимостта от реконструкция на центъра на града ни, не само заради изпочупените плочки, но и състоянието на съоръженията под фонтаните, които са силно амортизирани и съществуваше реална опасност от пропадане и срутване.

„Аз лично се запознах с материалите, които фирмата изпълнител предостави като мостри и смятам, че материалите, които ще бъдат вложени отговарят първо на идеята за запазване на естетическата визия на площада, такъв какъвто го познаваме всички. На второ място са предвидени материали, които да гарантират здравината и устойчивостта на настилката. Проектът предвижда изграждането на модерна хидроизолация, която ще предотврати течовете и останалите проблеми, които имат помещенията в подплощадното пространство, така че да може тази зона  да стане по-атрактивна и да се оживи.“

„Общинските съветници имат достатъчно правомощия, тогава, когато имат конкретни доказателства за някаква нередност да сигнализират органите. Но априори да приемаме комисия, която да контролира процесите- категорично не съм съгласен. Надявам се колегите да ме подкрепят утре, т.к не бива по един такъв мащабен проект по европейска програма да се хвърля каквато и да е сянка на съмнение.“ –  с тези думи на Тасков завърши днешната пресконференция.

ВИЖТЕ ОЩЕ ПО ТЕМАТА

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK