300 000 дози нискомолекулярен хепарин пристигнаха у нас

Снимка: МС

Той ще бъде използван само за нуждите на аптечната мрежа

300 000 дози нискомолекулярен хепарин пристигнаха тази вечер в България. Той ще бъде използван само за нуждите на аптечната мрежа в лечебните заведения. Половината от шприците са от 0.4 мл, а другата от 0.6 мл.

Това обяви премиерът Борисов в профила си във Фейсбук.

Така изпълняваме ангажимента си към хората да подсигурим достатъчни количества от нискомолекулярния хепарин, с които да задоволим целия болничен пазар. Всеки понеделник пък ще отпускаме по 2000 опаковки от медикамента за останалите аптеки в страната. Ежедневно се правят и доставки на всички останали лекарства, които болниците и аптеките са заявили. Ще положим всички усилия така да остане и занапред, написа Борсов.

До дни на Министерски съвет ще бъде представен Националният план за ваксиниране срещу COVID-19. В ход е доставката на подходящи хладилници, за да има готовност България да получи първата пратка от т. нар. фризерна ваксина на Pfizer. Те ще бъдат разположени в Бул Био като централен склад, в РЗИ-София и в РЗИ-Бургас. Предстои осигуряването на хладилници във всички останали регионални здравни инспекции на територията на страната, информира министърът на здравеопазването

Министърът представи основните цели на Националния план за готовност при пандемия - ограничаване на заболеваемостта и намаляване на смъртността от пандемична инфекция, осигуряване на оптимални възможности за лечение на заболелите и поддържане функционирането на основните за обществения живот сектори и служби като здравеопазване, сигурност, транспорт. „Държа да подчертая, че Националният план за готовност при пандемия има общ характер предвид факта, че пандемична ситуация може да възникне от различни патогени с различен механизъм на предаване, вирулентност, възприемчивост от населението и други фактори, повлияващи епидемичния и инфекциозен процес“, каза министърът на здравеопазването и отново напомни, че ваксинирането ще бъде доброволно. „Всеки български гражданин, който пожелае да се ваксинира, ще има възможност да го направи. Ваксините  ще бъдат абсолютно безплатни. Ваксините, които ще дойдат в България, са същите, които ще пристигнат във всяка една европейска държава“, обясни проф. Ангелов.

От днес проф. д-р Красимир Гигов ще оглави координационния съвет за изпълнение на плана. Проф. Гигов е генерален директор на БЧК и главен координатор на Експертния съвет по медицина на бедствените ситуации.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK