И санирането с евросредства стартира в Благоевград

Снимка: Монитор, архив

В шест блока в Благоевград стартират строително-ремонтни дейности по проект „Енергийно обновяване на българските домове“ по Оперативна програма „Регионално развитие 2007 – 2013 г.“. Това ще бъдат първите жилищни кооперации в Югозападна България, които ще бъдат санирани със средства от Европейския фонд за регионално развитие, съобщават от Областния информационен център.

До края на тази седмица Министерството на регионалното развитие и благоустройството трябва да обяви кои са фирмите, избрани за изпълнители на ремонтните дейности в първите блокове по програмата в Пиринско.

Санирането на кооперациите трябва да бъде завършено до 31 октомври 2015 г. На всички жилища в одобрените за финансиране блокове ще бъде подменена дограмата, ще бъде направена топло и хидроизолация на външни стени, покриви и подове, ремонт на електроинсталацията в общите части и въвеждане на енергоспестяващо осветление, обновяване на стълбищна клетка и общи части и други съпътстващи строително-монтажни работи, свързани с изпълнението на мерките за енергийна ефективност.

Първите жилищни кооперации в Югозападна България, в които ще стартират ремонтите се намират в Благоевград. Това са блоковете на бул. „Св. Св. Кирил и Методий“ 20, ул. „Тодор Александров“ 74, ж.к. „Освобождение“, ул. „Шар планина“ 7,  ул. „Христо Татарчев“ №10, ж.к. „Еленово 2“, бл. 179 и бл. 153.

Шестте кооперации са с одобрени инвестиционни проекти и реалното изпълнение на строително-ремонтните дейности се очаква да започне след средата на месец септември. 

Общо по проект „Енергийно обновяване на българските домове“ в Югозападна България са сключени 29 споразумения за финансова помощ. За 19 сгради в Петрич, Гоце Делчев, Кюстендил, Дупница и Перник в момента се изготвят инвестиционни проекти.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK