Кметът на Разлог забрани извозването на минерална вода с цистерни до хотелите в Банско

Снимка: Община Разлог

Целта е да се гарантират водни количества за туристическия бранш в Разлог и селата в района

Кметът на Разлог Красимир Герчев забрани извозването на минерална вода с цистерни до хотелите в Банско, съобщи БНТ.

В последните години част от тях захранваха басейните си с вода от извора в село Баня. Целта е да се гарантират водни количества за туристическия бранш в Разлог и селата в района.

Температурата на минералната вода от изворите в района на село Баня е около 58 градуса, което я прави изключително подходяща за хотелиерите, които искат да развиват СПА туризъм.

Затова много представители на бранша в Банско предпочитат да извозват водата до своите хотели, която след това само подгряват. Всеки ден от извора поне по три цистерни са черпели вода.

До момента са издадени 65 разрешителни за вземане на вода от извора в село Баня, като всяка година броят на желаещите да ползват вода се увеличава.

В момента всички хотели са пълни, сега е пикът на черпене на минерална вода, това е мярката, която ние сме предприели с оглед да защитим интересите на жителите на село Баня и в частност интересите на община Разлог, обясни кметът.

Част от хотелиерите в Банско подкрепят идеята на община Разлог, защото според тях по този начин няма да бъдат подвеждани туристите.

Идеята на туристическия бранш е Разлог да се развива в сферата на балнео и спа туризма и чрез минералните извори, които са над 70.

Кметът на Разлог пояснява още, че са изградили и нов черпателен резервоар, за да има нови ползватели.

Всички разрешителни за ползване на минерална вода са съгласувани с "Басейнова дирекция", по думите му.

Хората в селото са притеснени, че от честото преминаване на цистерните, пълни с вода се руши и пътната настилка.

Хотелиерите в Банско ще могат да взимат вода от изворите в района на село Елешница, където все още няма заявен талкова голям инвеститорски интерес./News.bg

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK