76-и ден на протести: Велико народно въстание и напрежение

Снимки: БГНЕС

Към 22:30 ч. беше взривена бомбичка при кордона на полицията

"Велико народно въстание 3" обявиха протестиращите в Деня на независимостта. Гражданската демонстрация в София се провежда при засилено полицейско присъствие.

В 19:00 ч. вече е започнал традиционния митинг на протеста в Триъгълника на властта със скандирания „Ние пак сме тук“ и изпълнение на химна на България. Мотото на протеста е "Независимостта трябва да бъде извоювана, а не празнувана".

Преди началото на протеста полицията претърси палатките на майките на деца с увреждания от  "Системата ни убива". Търсеха опасни предмети и запалими течности.

Превантивно полицаите иззеха водни боички, физиологичен разтвор и масло за агрегат. „Това не е изгоряло масло, само изгорялото масло може да се запали, то е за агрегат, за мотор“, обяснява един от протестиращите.

След сблъсъците между полиция и протестиращи на първия протест под надслов „Велико народно въстание“, сега хората на площада имат в палатките си физиологичен разтвор, ако някой пострада.

А в ранния следобед Триъгълника на властта се изпълни с внушителен брой полицаи и автомобили на жандармерията.

„Великото народно въстание 3“ започна в 17:00 ч. Недоволни граждани дойдоха от различни краища на страната, мнозина носеха табели с имената на градовете, от които са дошли.

Всички подстъпи към площада са блокирани от плътен полицейски кордон, като всички протестиращи с раници и торби са щателно проверявани.

Малко след 19:00 ч. от трибуната на протеста се изказа евродепутатът Даниел Фройнд от „Зелените“, който заяви, че Брюксел е наясно със случващото се в България.

В ранния следобед протестиращите блокираха бул. „Цар Освободител“, а сега вече е спряно и движението по бул. „Александър Дондуков“.

До напрежение между протестиращите и органите на реда  се стигна в 76-ата вечер на гражданско недоволство в София.

Малко след 21:00 ч. протестиращите се отправиха отново на традиционното си шествие, но този път в началото обиколиха няколко пъти около новата сграда на парламента, преди да се отправят към Софийския университет  „Св. Климент Охридски“.

На ъгъла на сградата на БАН протестиращите бяха спрени от полиция, когато се опитаха да завият на дясно към катедралния храм „Св. Александър Невски“. Това предизвика гневът на демонстрантите, които започнаха да скандират срещу служителите на реда, а униформените от своя страна получиха подкрепление от свои колеги с каски и щитове. 

Някои от протестиращите споделиха пред bTV, че просто са искали да обиколят старата сграда на Народното събрание, а други пък казаха, че са искали да стигнат до храм-паметник "Александър Невски".

Малко по-късно към полицаите полетяха бутилки с вода, но до сблъсък не се стигна.

Един от организаторите на протеста - Тихомир Василев, се опита да влезе в диалог със служителите на реда и заяви, че полицията нарушава закона и правата на протестиращите, тъй като само кметът Йорданка Фандъкова може да сложи край на демонстрацията.

Пред bTV Арман Бабикян от "Отровното трио" заяви, че целта на протестиращите в Деня на независимостта е била да обиколят и отдадат почит на истинската сграда на парламента с девиза "Съединението прави силата", тъй като новото местообитание на депутатите в съзнанието на хората си остава бившия Партиен дом. 

Протестиращите поискаха ръководството на СДВР да обясни защо им отказва право на придвижване в района на Народното събрание и храм-паметника "Св. Александър Невски".

Към 22:30 ч. беше взривена бомбичка при кордона на полицията. Протестиращите обясниха, че тя е била хвърлена от някого зад техните гърбове и това е дело на провокатори. Нямаше повторни опити за конфронтация и повече бомби по полицаите не бяха хвърлени./ бТВ

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK