Обещаха на протестиращите от Баничан, че проектът ще бъде спрян

Снимка: Infomreja.bg

Хората негодуват срещу опита на местна фирма да отклони част от питейната вода на селото

Хората в гоцеделчевското село Баничан протестират срещу опита на фирма „Пирин Спринг“ АД да отклони част от питейната вода от резервоара, който захранва селото, както ИНФОМРЕЖА писа. В петък – 26-и юли, те образуваха жива верига и спряха изкопната техника. Тогава беше насрочено общоселско събрание, на което да присъстват всички заинтересовани страни.

Събранието се проведе в определения ден и час – 29-и юли от 19:00 часа, но на него не присъства представител на „Пирин Спринг“ АД. Тук бяха кметовете на общината и на селото – Владимир Москов и Иван Каръков,  инж. Росица Димитрова – управител на ВиК – Благоевград, инж. Димитър Трампурцов – шеф на ВиК – Гоце Делчев, инж. Петър Мутафчиев – директор на Дирекция „Териториално и селищно устройство“ в местната общинска администрация.

В двора на училището в Баничан бяха дошли десетки негови жители – мъже, жени, възрастни хора и младежи. Всички бяха категорични в искането си да се спре посегателството на „Пирин Спринг“. Много хора взеха думата, направиха се много емоционални изказвания:

„Нашите родители са прокарали водопровода с чукове и секачи, всичко на ръка! Не си го даваме!“

„На инвеститора е даден сондажът, а той загради, даже зари, и гьола, който преди ползвахме. Сега и водопровода иска да вземе!“

Хората се оплакаха, че имат проблем с налягането на водата, от което страдат живеещите в горните махали. Споделиха също, че водата от Господинския водопровод мирише и не става за пиене, поради което са принудени да отиват далече, за да си наливат в съдове.

Жителите на Баничан не скриха и огорчението си от факта, че въпросната фирма досега не е направила нищо за благоустрояване на селото, макар че е давала подобни обещания.

На събранието стана дума и за увеличението цената на водата, което според местните хора е с 57 %, без водата да минава през пречиствателна станция.

В продължилите дълго дебати лъснаха и други местни проблеми – за изрязването на всички дъбови дървета на пасището, за продажбата на мерата, за липсата на информация, защото не се прави нито едно събрание през годината…

По много от въпросите недоволството на хората беше насочено към кмета на Баничан – Иван Каръков, който почти през цялото време запази мълчание.

В обръщението си към протестиращите управителят на ВиК – Благоевград, каза, че в дружеството не е получаван сигнал относно недостиг на вода в Баничан, а според лабораторните изследвания, отклонения в качеството на водата няма. Управителят  посъветва хората при подобни съмнения да се обръщат към контролния орган - Районната здравна инспекция.

В заключение инж. Димитрова обеща водоснабдяването на селото да става „единствено и само от водопровод „Бараката“, както хората желаят. Обеща също проектът да бъде стопиран.

„Ние ви благодарим за гражданската позиция, която за нас е коректив!“, каза Росица Димитрова.

Въпреки създалото се напрежение, общинският кмет Владимир Москов успя да поддържа диалога, като даде думата на всеки, който пожела да се изкаже, и го изслуша внимателно. Той призова към запазване на добрите отношения, защото хората трябва да продължат да общуват помежду си.

Кметът разясни как принципно стои въпросът с фирма „Пирин Спринг“ АД, която има договор с общината за извора, даден на концесия. Той каза, че фирмата плаща вноската си в общинския бюджет, което може да се види.

„С част от тия пари работим в Баничан, Мосомище, Брезница и на други места. Почти цялата водопроводна мрежа в Баничан е сменена, а от улиците останаха само две за асфалтиране“, поясни кметът.

Колкото до проблема с налягането на водата, според него той е напълно решим, защото вода има. Трябвало е по-навреме да се  алармира за неудобствата.

Кметът  обеща да бъдат внимателно проверени всички сигнали, включително и тези, възникнали допълнително.

„Спираме всичко и правим проверка на това, което е минало дотук като процедури. След това аз лично ще дойда да ви информирам“, заяви той.

Както Владимир Москов, така и Росица Димитрова помолиха протестиращите да излъчат свои представители, които да участват в проверките.

В края на срещата кметът на община Гоце Делчев благодари на хората за активното участие в общоселското събрание.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Въведете име...14:13 - 30.07.2019
Като пред избори
Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK