БЧК демонстрация: Спасиха "бедстващи рафтингари" и "давещ се плувец" край Кресна

Снимка: Infomreja.bg

Демонстрация по спасяване на бедстващи в бързо течащи води, работа със спасителни въжета и преминаване на река, действия по издирване и оказване на помощ на пострадали.

Това днес успяха да покажат нагледно екипи на Българския червен кръст край Кресна.

Водите на Струма станаха поле за тренировъчни ситуации, в които може да попадне всеки.

Първият пример бе даден от плувец, който бе повлечен от бързата река, но с последни сили успя да доплува и бе спасен. Безрасъдството му костваше счупен крак, заради което му бе оказана бърза помощ.

„Ако си неумел плувец-въобще не влизай във водата, или най-много до коленете, а помъкне ли те водата-паниката е най-лошото“, каза “пострадалият“ след спасяването му.

Типично за района втората демонстрация бе на бедстващи рафтингари, паднали от лодката си. Част от тях „се давеха“ във водата, а останалите бяха доплували до островче, от което трябваше да бъдат спасени.

Така всички видяха как се прави така наречения „тролей“ от въжета и как се изтеглят хора по него до спасителна лодка.

„Демонстрацията днес е много близка до реалната обстановка, в този участък се спускат много туристи с рафтове“, каза Ясен Свиленски-директор на Дирекция „Мениджмънт на бедствията“ при БЧК.

От 6-и до 10-и юни в Седмицата  на водното спасяване на територията на Кресна членове на доброволните екипи на БЧК от общо 22 области ще показват още как се действа при наводнения.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK