Нови 10 българи са блокирани на летище в Париж

Снимка: МВнР

Те са пристигнали на 7 май на летище "Шарл де Гол", настанени са в център за чужденци

Във връзка с постъпили медийни запитвания относно група от около 10 български граждани, сезонни работници в земеделието, недопуснати да влязат на територията на Франция, от пресцентъра на Министерството на външните работи уведомяват, че посолството ни в Париж е в непрекъснат контакт с тях.

Новите десет български граждани са пристигнали на 7 май на летище "Шарл де Гол". Настанени са в административен център за чужденци. Предоставят им се храна и вода. Разговаряли са с консула ни в Париж, Милена Узунова, на 7 и 8 май.

На 8 май българският консул е провела разговори с техни роднини, обяснила е какви са изискванията на френските власти за влизане в страната. На 9 май има полет до България, с който българските граждани могат да се върнат в страната ни, при наличие на места и съгласие от тяхна страна.

Министерството на външните работи на Република България препоръчва да не се предприемат пътувания от чужбина към България или от България към чужбина, освен ако не е абсолютно наложително!

Българските консули и дипломати не могат да отменят карантината, наложена в чужда държава. Не може да се осигури и придвижването, ако то е забранено със заповед, закон, декрет или друг нормативен акт в приемащата държава.

От 08.04.2020 г. Френската република разрешава влизане в страната само на чужденци, които имат постоянно местожителство във Франция, което изключва сезонните работници.

Тази информация е поместена както на сайта на МВнР в рубриката "Коронавирусът-какво да правим", така и в рубриката Съобщения на Ситуационен център относно Франция, така и на сайта на българското посолство във Франция.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK