Засилени полицейски проверки по време на Великденските празници в Кюстендилско

Снимка: Infomreja.bg

Многобройните богослужения и празнични инициативи в област Кюстендил ще бъдат охранявани от полицейски служители.

Районните служби за пожарна безопасност и защита на населението в областта извършиха проверки на всички църкви и манастири, в които ще се провеждат празнични богослужения. В по-големите храмове в областта по време на празничните литургии ще дежурят служители на районните служби за пожарна безопасност и защита на населението.

Ще  бъде засилен и пътният контрол. Най-много туристи и автомобили се очаква да отидат в Рилския манастир, затова препоръчваме на гражданите да спазват стриктно правилата за движение, да паркират само на определените паркоместа, при възникнала необходимост от спиране – да бъде извън активната лента за движение

За да не бъде помрачен празникът, гражданите също могат да се погрижат за своята безопасност.

Внимавайте при продажба на животни

С наближаването на Великден и Гергьовден започва усилена търговия с домашни животни – особено агнета и ярета. Препоръчваме на стопаните да бъдат внимателни и предпазливи при установяване на контакти с търговци, които посещават дворовете им под предлог, че изкупуват животни.

В редица случаи крадците представяйки се за купувачи, предварително оглеждат стопанствата, които след ден или два обират.

Пазете се от джебчии

Всички знаем, че джебчиите използват струпването на много хора около пазарите и православните храмове в дните на големите християнски празници.

Те се сливат с тълпата и възползвайки се от нашата празнична приповдигнатост, пребъркват джобове и чанти.

Гражданите трябва да имат предвид, че джебчиите посягат главно на портмонета от преметнати през рамо дамски чанти и външни джобове на дрехи със свободна кройка.

Жертви на джебчийска кражба стават и мъже, носещи портфейли в задният джоб на панталоните.

Може да им се противопоставите с предпазливост, грижливо отношение към парите и дискретност.

Ако ще отсъствате от дома

- Ако възнамерявате да отсъствате от дома си по време на празниците, вземете мерки да предпазите жилището и ценните си вещи от престъпни посегателства.
-  Не съобщавайте на много хора, че ще отсъствате от дома си по време на празниците. Предупредете и децата си да не правят това. Не споделяйте плановете си в социалните мрежи.
-  Ако ще отсъствате няколко дни, не забравяйте да проверите дали всички врати и прозорци са затворени и помолете съседи да наглеждат дома ви.
-  В никакъв случай не оставяйте в дома си големи суми пари. Семейните ценности и скъпи вещи можете да оставите на съхранение при близки или надеждни познати.
-  Преди да потеглите на път оставете на доверен съсед телефон, на който може да установи връзка с вас при нужда.

Предупредете по-възрастните си роднини, ако някой им се обади по телефона и съобщи, тревожни вести за вас, ако иска пари, да не се доверяват!

Да са убедени, че поискани по телефона пари, ако бъдат дадени, ще ги загубят. Телефонните измамници използват всеки повод да си набавят печалба.

ОДМВР - Кюстендил, пожелава на всички граждани спокойни празнични дни.

Ако все пак нещо помрачи настроението ви, сигнализирайте на тел.112.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK