Пренасят диви животни през граница, митничари ги спасяват

Снимки: Агенция "Митници"

 

8 алигаторови костенурки, кайманова костенурка и леопардов хамелеон спасиха от трафик митнически служители. Костенурките са задържани на МП Капитан Андреево през май 2017 г., при опит да бъдат въведени от Турция в България на път за Западна Европа. Те са защитен вид от приложение C на Регламент (ЕС) № 338/97 и са предадени в спасителен център, след като за тях не са представени необходимите документи. При друг случай, през ноември миналата година, на ГКПП Кулата митнически служители откриват и леопардов хамелеон - защитен вид от приложение В на Регламент (ЕО) № 338/97, който е бил опакован като пратка. Кашонът е пътувал с автобус по редовната линия от Стара Загора към Атина.

При повечето случаи на задържани екзотични животни липсват задължителните документи по международната конвенция CITES, която регулира международната търговия със защитени видове, за да не се допусне изчезването на вида в дивата природа. Конвенцията изисква към пратките да се представят разрешения. В обхвата на CITES са включени 35 801 вида и 68 подвида животни и растения, както и стоки, изработени от тях.

От началото на 2017 г. досега митническите служители са задържали още близо 1500 опаковки козметични продукти с екстракт от хайвер от есетрови риби. Козметиката е задържана при два отделни случая при внос от САЩ и от Малайзия. При друг случай са задържани близо 16 000 ампули хранителни добавки, съдържащи дървовидно алое, пристигнали с пратка от Грузия. Предотвратени са и два случая на внос на хранителни добавки с екстракт от африканска череша с общо тегло 35 кг., за които се смята, че оказват благоприятно въздействие върху мъжкото здраве и потентност.

Разрешителни  по CITES се изискват и при вноса на някои аксесоари, като обувките от крокодилска кожа, както и при внос на някои екзотични хранителни продукти, като например пушена европейска змиорка. Пратка от два килограма такъв продукт бе спряна на Митница Аерогара София през август тази година. Видът е критично застрашен, но се смята за деликатес. През 2015 г. отново митнически служители от Митница Аерогара София задържаха няколко контейнера с  2 милиона бебета змиорки, които пътували в чекиран багаж на пътници. Пред митническите служители пътниците обяснили, че пренасят храна.

Обикновено стоките, изработени от застрашени видове животни и растения, пътуват като въздушни пратки, тъй като става дума за малки по обем, но и скъпи като стойност продукти. Те рядко са укрити от митническите власти, а най-честото нарушение е липсата на необходимите разрешителни.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK