Все повече благоевградчани пушат контрабандни цигари

Снимки: МВР

5.8 % е делът на потребление на незаконни цигари през първото тримесечие на 2018 г. според традиционното изследване на празни опаковки от цигари у нас.

Това е спад с 0.8% спрямо последното тримесечие на 2017 г. и е най-ниското ниво на незаконна търговия с цигари, откакто проучването се осъществява в България, съобщават от МВР.

Данните бяха представени на традиционната работна среща, организирана от петте компании от „Инициативата срещу незаконната търговия“* с представители на правителството и правоприлагащите органи.

Резултатите бяха представени пред министър-председателя Бойко Борисов, министри и представители на ръководствата на всички ведомства и държавните институции, ангажирани с противодействие на контрабандата - Министерството на вътрешните работи, прокуратурата, Министерството на финансите работи, Агенция Митници и парламентарната Комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата.

Резултатите от изследването по градове показват, че делът на потребление на цигари, непредназначени за българския пазар, намалява в някои от населените места.

Благоевград е един от градовете, в които пушенето на контрабандни цигари се увеличава. За четвъртото тримесечие на 2017 г. то е било 8,5 %, докато за първите три месеца на 2018 г. е нараснало до 14,5 %.

Другите градове, в които цигарена контрабанда се увеличава, са Монтана, Русе, Асеновград, Перник, Велико Търново и Плевен.

Това е поредното изследване, което показва, че основните марки цигари, които се разпространяват нелегално, и собствениците на тези марки, остават едни и същи. Наред с това, системно се появяват и нови марки от типа „Illicit whites” (брандове без аналог на легалния пазар у нас), които излизат на пазара в цялата страна внезапно и бързо, заменяйки други предишни, масово предлагани, варианти.

Компаниите приветстваха усилията на държавните органи и подчертаха, че фактът, че борбата с незаконната търговия с цигари е ясен приоритет на правителството от няколко години, което заедно със сътрудничеството с легалните оператори, води до устойчиви позитивни тенденции. Те подчертаха, че е важно фокусът да се запази и усилията да продължават, както по отношение на цигарите, така и за насипния нелегален тютюн, който се разпространява чрез откритите пазари, интернет и директни доставки.

Според компаниите, данните за приходите от акцизи от началото на 2018 г. демонстрират пряката връзка между свиването на нелегалния пазар и увеличените бюджетни приходи. Представителите на сектора споделиха, че България вече успешно прилага всички норми на ЕС и апелираха да не се допуска въвеждането на крайни регулации, които биха създали рискове пред борбата с незаконната търговия.

Те добавиха, че една от най-сложните регулации – мащабната система за маркирането и проследяването на продуктите в ЕС, тепърва предстои да бъде въведена, поради което е нужно запазване на предвидимост и разумната регулаторна рамка, което е условие за стабилност на пазара и превенция срещу незаконното потребление.

Министър-председателят Бойко Борисов изрази благодарности за усилията към всички държавни и местни органи, които са допринесли за постигнатите резултати, както и към представителите на индустрията за сътрудничеството. Той подчерта, че благодарение на съвместните действия и отличната координация могат да се постигнат устойчиви позитивни резултати, които показват ясна положителна тенденция през последните две години. С тези резултати страната ни се нарежда за пореден път сред страните от ЕС с най-ниски нива на незаконна търговия.

Премиерът изрази увереност, че намаленото ниво на незаконно потребление на цигари е част от общото изсветляване на икономиката в страната и държавата ще продължи да прави решителни стъпки в тази посока и занапред.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев благодари на организаторите на Инициативата срещу незаконната търговия с цигари за това, че изтъкват ролята и съвместните усилия на институциите, помогнали за постигането на резултатите – МВР, митниците и прокуратурата. „Сами поотделно институциите не могат да се справят с противодействието на незаконната търговия с цигари“ – заяви министър Радев.

Той припомни, че от април тази година в МВР всяка седмица се изготвя справка за заловените количества и дейностите в изпълнение на целите на противодействието на този вид незаконна търговия. За шестте месеца иззетият тютюн е близо 20 тона, а цигарите – 10 568 039 къса. Резултатите са добри, и още по-добри, когато има образувани досъдебни производства – общо за последните 6 месеца те са 553 за 28-те областни дирекции на МВР. Министър Радев отличи ОДМВР-Пазарджик и Хасково.

„От посочените данни мога да обобщя, че когато усилията са съвместни, резултатите са впечатляващи – 5,8% дял на незаконната търговия с цигари“, заяви министър Радев.

„Пример за противодействието на производството и разпространяването на нарязан тютюн  е работата на колегите от ГДБОП при последния случай, когато заедно със Специализираната прокуратура бе нанесен сериозен удар на организация и група за доставки“, добави директорът на ГД „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски. На представянето присъстваха още главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов и директорът на ГД „Гранична полиция“ главен комисар Светлан Кичиков и заместник-директорът на ГДБОП главен комисар Стоян Темелакиев.

Участие в дискусията взеха заместник-главният прокурор Иван Гешев и Председателят на Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата към Народното събрание, които подчертаха, че постигнатите ниски нива на контрабанда са в резултат на добре свършената работа от държавните органи и службите, като запазването на устойчиви данните и през следващите периоди трябва да остане ясна цел за всички ангажирани институции.

 

Снимка: МВР
Снимка: МВР

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK