Туристи изкачиха връх Расовец

Снимки: ТД "Осогово"

С развети национални знамена по покана на планинарския спортен клуб „Руен” от град Крива Паланка, туристи от дружество „Осогово” - Кюстендил, Скопие, Крива Паланка, Прибищип и други изкачиха връх "Расовец" (1150 мн.в) и посетиха пещерата, в която според легендата е живял Йоаким Осоговски, съобщи Силвия Михова, секретар на ТД "Осогово".

Легендата разказва, че осоговската обител е била основана от духовния ученик на Св. Иван Рилски - Яким (Йоаким), който живял в XI-XII век. Родното място на светеца не е известно, но се знае, че той първо се е спрял в село Градец, в дома на тамошния княз. Князът му посочил места по река Крива река, където може да се установи.

Пустиникът си избрал една пещера в местността "Бабин дол" и там прекарал остатъкът от земния си път в пост и молитва. Тази пещера всъщност е първата обител, предхождаща големия манастир, изграден по късно. След като Св. Йоаким умрял тялото му било намерено от ловци, които го погребали до пещерата. 

По времето на византийският император Мануил Комнин (1143-1180) свещеник, с монашеско име Теофан, основал манастира на днешното му място и погребал в съградената от него манастирска църква мощите на светеца, които преди това бил открил по съновидение. 

”Трогателно бе как духът на дружеските отношения между нашите три съседски държави лъхаше от лицата и усмивките на всички присъстващи. Направихме стотици снимки за спомен Любезните домакини ни почерпиха с вкусен боб в столовата на средновековната черква „Свети Никола”. С много песни, размяна на подаръци, ние направихме уговорка за следващи съвместни мероприятия", сподели още секретарят на дружеството Силвия Михова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK