Художникът Иван Пенев показа невероятна изложба, включваща 31 мозайки

Снимки: Infomreja.bg

„Иван Пенев е един от изискващите към себе си художници, той твори непрекъснато. Когато говорим с него, той казва: Показвам се често, за да покажа, че съм жив във всякакъв смисъл, че вървя по пътя си, а пътища много. И най-вече, за да покажа на публиката най-новите си неща.

И в момента от представените 31 мозайки, 28 са чисто нови и непоказвани досега“, с тези думи беше открита невероятната изложба на художникът Иван Пенев в Художествена галерия „Владимир Димитров - Майстора” в Кюстендил.

Авторът, едно от емблематичните имена на гилдията съвременни кюстендилски художници, неповторим с артистично си присъствие пред публиката. Мозайката, като изкуство от Древността, е символ на стил и мярка за вечност. Нейната обвързаност с архитектурата я съотнася към декоративно-монументалните изкуства, но сръчността и талантът на създателя ѝ често я превръщат в самостоятелно произведение с изключителен живописен ефект.

Подобни творби в малък формат показа Иван Пенев в поредната си самостоятелна изложба. За направата им той използва естествен камък, смалт (керамика или стъкло) и акценти от полускъпоценни камъни.

Иван Пенев е роден на 13 август 1945 г. в град Кюстендил. Завършва Художествената академия през 1974 г., специалност „Декоративно-монументална живопис” при проф. Георги Богданов. От 1975 до 1977 г. работи като реставратор в ХГ – Кюстендил. Дългогодишен уредник и гл. уредник в Галерията.

Творби на Иван Пенев са притежание на Художествена галерия „Владимир Димитров - Майстора”, галерии и частни колекции в страната, както и такива в Австрия, Франция, Германия, Перу, Кипър, САЩ, Македония, Швейцария, Англия и др.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK