Художници от Полша, Украйна и България рисуват 10 дни в Разлог

infomreja.bg, архив

От 1-ви до 10-ти септември 2012 г. Разлог ще бъде домакин на международен пленер във връзка със 100-годишния юбилей от освобождаването на града от турско робство.

Организатор на международното събитие е общинска администрация, а идеята е на проф. Светозар Бенчев, ръководител на катедра "Рисуване" в Националната художествена академия.

Ателие на художниците от Полша, Украйна и България ще бъде централния градски парк в Разлог. Платна на художниците ще бъдат четири врати. Всеки ще може да надникне в душата на художниците, виждайки техните представи за свободата и човека, за любовта и приятелство, за преходното и вечното като майка, хляб, родина, свободата.

Участници в пленера са професор Светозар Бенчев, професор Стефан Алтъков, доцент Лаура Димитрова, Радостин Дамасков от България, Оксана Стратийчук, Катерина Косьяненко и Олексий Коваль от Украйна и професор Марек Сак от Полша.

Пленерът ще завърши с изложба «Вратите на Разлог», която ще бъде открита официално от кмета Красимир Герчев на 10 септември.

«Радостен съм, че Разлог е домакин на поредното голямо международно културно събитие. Вратите на нашия дом са топли и гостоприемни, всяка наша къща е отворена за добри гости,  но тези врати тук се надявам да ни отведат в един нов свят към свободата, извоювана преди 100 години», коментира  градоначалникът.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK