Художничката Биянка Ненова продължава традицията на арт мартениците

Снимки: Личен архив

Стотици мартенички, направи от Биянка Ненова, отлетяха още в началото на февруари към всички краища на света. Родителите ги изпращат на своите деца и внуци с желанието хем да спазят стародавния български мартенски обичай, хем да внесат в него нов, модерен и по-артистичен дух. Доскоро уникални мартеници, които бяха истински произведения на изкуството, правеше художничката Елица Тодорова. Тя обаче тази година става на 90 и вече понамалява творческите си занимания. А създаването на мартеници е много специфично изкуство, което изисква и сръчност, и фантазия, и търпение.

Биянка Ненова, която рисува маслена живопис, прави икони и изографисва храмове, има и една друга страст – куклите. Малката работилничка в дома й е истинско вълшебно царство, в което от плат, конци, мъниста, кожа и какви ли не още материали оживяват приказни светове, населени с кукли, а вече и с мартеници с неповторими герои. Нейната галерия „Биби Арт“, която е на алеята, в съседство с ресторант „Лазур 2“, е изключително привлекателно място и за възрастни, и за деца, а сега в дните, когато купуваме мартеници, там се разиграват истински спектакли. Защото куклените герои на Биянка са безброй и изборът е изключително труден.

Човек просто иска ако може някак да ги има всички и кукли, и мартеници, между които няма две еднакви. Те са като мои деца – всички са създадени с много любов, всички са ми скъпи и с всяка се разделям с малко тъга. Но пък ме топли мисълта, че тръгват да зарадват някого и че наистина ще го зарадват.

Преди време художничката направи в кюстендилската галерия една необикновена изложба със свои кукли, после изцяло се посвети на живописта и иконописта. Но сърцето й е останало в магическия свят на куклите и мартениците, които също са миниатюрни неповторими кукли и тя се връща в него като в детството си.

Особено за гостите на Кюстендил срещата с нейното изкуство е изненадващо и вълнуващо преживяване. А иначе в града всички я познават и за тях е чест да зарадват за Баба Марта близките си тук и по света именно с нейните невероятни мартеници, често придружени и с нейна живописна творба.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK