Художествено аранжирани маси и изложение на занаятчии за Празника на плодородието в Кюстендил

Снимка: Infomreja.bg, архив

С художествено аранжирани маси, изложение на занаятчии и земеделски производители ще започне тазгодишното издание на Празника на плодородието в Кюстендил. Проявата ще стартира на 1 октомври от 10 часа на централния площад „Велбъжд“. Организатори на събитието са Община Кюстендил, Институт по земеделие и ОИЦ Кюстендил.

Празникът ще бъде открит официално от 11 часа, като след това Института по земеделие ще представи различни сортове, ще бъде избран най-красиво аранжиран щанд и най-едра ябълка. Сред атракциите е демонстрации на здравословни храни и домашно приготвени зимнини.

Проявата ще завърши със заключителен концерт, в който участие ще вземат Александра Борисова, Кристиян Янкулов, Елица Златанова и ВГ „Roses”.

“Празникът на плодородието” увенчава есента в Кюстендил и го заявява отново като град – „Майка на овощарството”. Древните автономни пауталийски монети свидетелстват за това с изображенията си. Константин Иречек в “Пътувания по България” - в началото на 80-те години на 19 век описва кюстендилския край така: “...Кюстендилското поле е градина от сливи, големи жълти круши, обемисти сочни ябълки, сладки череши и възкисели вишни, дребни жълти сливи, праскови, мушмули, черници, орехи и много други.”

Овощарската традиция на кюстендилския край е жива през всички времена и предавана като опит и култура от поколение на поколение, от род в род.

Този есенен празник на изобилието е наследство от Първия национален овощарски конкурс от 1896 г., заявен от Община Кюстендил, проведен под патронажа на Министерството на търговията и земеделието/тогава/, и е първият и единствен по рода си такъв празник за страната.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK