Христо Иванов: "Росенец" е емблема, която показва как законите за определени хора не важат

Христо Иванов, снимка: bTV

От „Демократична България“ искат отговор от премиера и президента за охраната на Доган и Пеевски

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов заяви, че казусът с летните сараи на Ахмед Доган в парка „Росенец“ е емблема, която показва как българските закони не важат за определени хора.

Той призова от името на „Демократична България“ за това президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов да спрат харченето на пари на данъкоплатците за охраната на почетния председател на ДПС и на депутата Делян Пеевски, за която твърди, че се осъществява от НСО. 

Бившият правосъден министър, заедно с Ивайло Мирчев от „Да, България“ и Димитър Найденов – общински съветник в Бургас от „Демократична България“ дебаркираха с лодка на брега на парк „Росенец“ и във видео на живо в социалните мрежи показаха документи, които удостоверяват, че земите и акваторията около т. нар. летни сараи на Ахмед Доган е държавна и че всеки гражданин би трябвало да има достъп до нея. 

В интервю по bTV Христо Иванов обясни, че тримата са правили опит да достигнат плажа и по суша, но на пътя, който води до там има бариера и охрана, която не позволява свободния достъп. 

„Има неща, които са абсолютно недопустими. Вярвам, че тези мъже са от НСО, имаме такава информация и ще се борим това да се докаже. Ако от НСО признаят, че тези мъже са техни служители, ще възникне въпросът да ги уволнят, а те не могат, защото тези хора са гавазите на Доган. НСО не могат да ги освободят по политически причини“, посочи Иванов. 

В официално писмо службата за охрана не даде категоричен отговор дали това са нейни служители. Според Закона за Националната служба за охрана „При изпълнение на служебните си задължения офицерите и сержантите от Националната служба за охрана се легитимират със служебна карта и знак, утвърдени с акт на нейния началник“. По време на видеоизлъчването от страницата на Христо Иванов никой от гардовете не се легитимира пред повиканите от „Демократична България“ служители на полицията.

Според чл. 34 от същия закон употребата на сила е разрешена само при нападение на охранявано лице или на служител на НСО при изпълнение на служебните му задължения, нападения на обекти под охрана, противодействие на законно разпореждане и задържане на заплашващо сигурността лице. От видеото става ясно, че нито едно от условията не е изпълнено при вчерашния сблъсък край парк „Росенец“.

В него се вижда и как един от гардовете захвърля трибагреника, който Иванов занася на брега в символ на това, че територията пред сараите принадлежи на българската държава. „Българският флаг да бъде по този начин унизен, на фона на всичко, което се случва там - това е една завладяна българска територия, български институции са принудени да си затварят очите за нея и да създадат този анклав. И на всичко отгоре българският флаг, образът на нашия суверенитет, е по този начин унизен. Това е абсолютно недопустимо.“ Това коментира бившият правосъден министър в интервюто си от тази сутрин и продължи коментара си относно значението на казуса.

„За нас това е един тумор и емблема, която показва как законът и българските институции за определени хора се изключват като лампичка на нощно шкафче. За да могат те, в тъмното, да си правят каквото поискат. Тази ситуация възниква с “Лукойл” и с нефтобазата, за която има дългогодишни съмнения, че българската държава фактически се е отказала от части от своя суверенитет. Не следи какво се случва, какво се внася, колко се внася от там и от кого се внася.“

Христо Иванов показа писмо-отговор от областния управител на област Бургас, от което става ясно, че земята около имота на Ахмед Доган е държавна собственост, там няма концесия и той не е даден под аренда: „Тоест това е държавна собственост. Това е българският бряг.“

Той заяви, че ще се върне идната събота (11 юли), за да поиска трикольорът му да бъде върнат. Междувременно във фейсбук се появи и събитие със заглавие „Масово ходене на охраняем плаж“, към което са заявили интерес над 25 хил. души.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK