Кандидатите за ВСС предлагат намаляване на избраните от НС и онлайн правосъдие

Снимка: БГНЕС

Вероятно законова промяна може да доведе до предсрочно прекратяване на мандата на този ВСС

В съдийската колегия на ВСС влизат Деян Денев - съдия в Окръжен съд Варна, и Марина Михайлова - съдия във Върховен административен съд. По време на днешното онлайн заседание на Общото събрание на съдиите, водено от председателя на ВАС Георги Чолаков, те представиха своите концепции за дейността на Висшия съдебен съвет.

Денев започна с коментар, че се смята, че процедурата, в която участва се смятала за формална, тъй като за този ВСС трудно може да се каже нещо позитивно. Той обаче се представи: "Съдия съм, мисля като съдия, следва да защитавам техните интереси".

Деян Денев добави, че кандидатурата му не означава, че одобрява всички действия на ВСС и изброи недостатъците. Според него - не добра информационна система, несъгласие за становища, закриване на съдилища и други. Критиките за ВСС намира за обективни, професионално аргументирани, разочаровал се от избора на членовете от професионалната квота. Но: "Няма НС, правителство, призивът е да няма и съдебен съвет, този сега има за какво да бъде критикуван, тъй като нямал право да избира председател на ВКС, защото бил избрал главен прокурор, но няма как да се закрие съдебната власт".

В държавата има 200 съдии, чиято работа не бива да бъде възпрепятствана, аргументира се той.

Вероятно законова промяна може да доведе до предсрочно прекратяване на мандата на този ВСС, съдиите имат право гласът им да бъде чут, добави Денев. Той смята, че броят на членовете, избрани от НС трябва да бъде намален за сметка на избраните от магистратите на квотен принцип, за да бъде отговорено на очакванията за намаляване на политическото влияние на съдебната власт.

Марина Михайлова се представи с концепция за действията на ВСС, за да има повече независимост. Тя изброи как според нея трябва да функционира ВСС - да осигури икономическата независимост на магистратите, атестирането и повишаването им, тъй като не желаят да работят в Комисията по атестациите. Михайлова представи своите предложения за промяна - дисциплинарната практика на ВСС, работното време на магистратите и равномерното им натоварване, въвеждане на електронно правосъдие, съдебните райони на съдилищата, закриване и степента на натовареност.

Основно се спря на електронното правосъдие, по думите й "забавено от ВСС" и обясни, че има конкретен план как да бъде въведено. Михайлова поясни, че има възможност да бъде изграден "облак", на стойност около 30 млн. лв., но имало съмнения, че чрез въвеждането му щяла да се накърни независимостта на съдебната система, което не било вярно. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK