Десетки миряни отбелязаха храмовия празник на църквата "Свети Николай" в село Градево

Снимки: Община Симитли

Никулден е, църквата „Свети Николай” в село Градево празнува храмов празник. Традиционно празникът започва с празнична литургия, която бе отслужена от отец Евгений. 

Десетки миряни запалиха свещица за здраве и хапнаха вкусна риба на жар. Всеки, дошъл да почете празника, идва в храма с дар и пара. Даровете, събрани на Никулден, се разпродават на търг с наддаване към края на празника – така повелява традицията там.

Традиция е и кметът Апостолов да празнува Никулден край църквата в гората край Градево. Той запали свещ за здраве и поздрави всички присъстващи за големия християнски празник. Няколко именици празнуваха около огъня, а рибата, която бе приготвена за празника, дариха хората.

За поредна година именякът Николай Филомонов купи буркан мед от традиционния търг. Бурканът със сладкото изкушение достигна цената от 120 лева, която Николай с радост заплати, а сумата остави за храма.

Църквата „Св. Николай” в махала „Овнарска” е градена през 1866 година. Преданията разказват, че храмът е граден от жена от селото, която намерила голямо богатство. И дарила необходимото за изграждане на божи храм в някога многолюдната махала на селото.

Някога там е имало около 150 къщи, с училище дори, а днес постоянните жители са само 6-7 възрастни баби и дядовци. През 1886 година има данни, че църквата за първи път е посетена от митрополит.  Сега тя е обновена с труда на миряните от махала „Овнарска”. 

Църквата „Свети Николай” в село Градево, община Симитли, години наред събира на Никулден жители и гости на рибен курбан. Храмът е отдавна, но преди години усилията и даренията на местните жители възстановяват църквата. Днес стабилен навес от двете й страни пази хората от дъжд и сняг. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK