Християни и мюсюлмани се помолиха за здраве пред чудотворната икона "Св. Георги" в Хаджидимово

снимки: infomreja.bg

Християнският празник Гергьовден за поредна година обедини християни и мюсюлмани от Гоцеделчевския регион и страната, които се поклониха пред чудотворната икона на светеца в манастира „Свети Георги” край Хаджидимово, където на храмовия празник всички с вяра и надежда се помолиха за здраве и благоденствие за семействата си, близките и страната.

Вчера в светата обител край Хаджидимово пристигнаха и много вярващи християни от южната ни съседка Гърция. Тази година за първи път в нощта срещу Гергьовден бе отслужено среднощно бдение. В него се включиха миряни, пристигнали преди празника, за да пренощуват в манастира, който не можа да побере всички желаещи и се наложи много от тях да пренощуват под открито небе.

По думите на игумена на манастира йеромонах Теофил, тази година празникът е събрал много повече хора в сравнение с минали години, като броят им се увеличава с всяка изминала година.

Монасите са убедени, че наистина чудотворната икона на светеца е помогнала на много богомолци през годините, които и до ден днешен не пропускат да посетят манастира на големия християнски празник и да запалят свещ.

"Това, че манастирът "Свети Георги" край Хаджидимово е почитан и от мюсюлманите не е случайно. За това говори легендата, според която той е построен още по турско време на нива, собоственост на турчин.

На същата нива овчарят Атанас Лазаров след видение изровил изпод земята иконата на светеца. Легендата разказва, че турчинът се възпротивлявал да се копае в имота му, а още повече в него да се строи параклис, който въпреки упорството му обаче бил построен от Атанас Лазаров и съпругата му, с която заедно намерили заровената икона.

Случило се обаче така, че детето на турчина се разболяло. Водили го по доктори и знахари, но без успех. Тогава жената на турчина решила без знанието на съпруга си да го заведе в построения от Лазаров параклис, където била изложена и намерената икона, говори легендата.

Така детето на турския бей оздравяло, а майката признала, че чудото е станало след като детето преспало в параклиса. След това свидетелство турчинът дал цялата си нива, за да бъде построен сегашният манастир "Св. Георги", който е масово посещаван и до днес както от християни, така и от много мюсюмлани.

Манастирът край Хаджидимово е бил и опожаряван и от пожара единствено е била спасена намерената от Атанас Лазаров ценна икона.

Много игумени на български и гръцки манастири също уважиха празника. Вечерната служба преди ГЕргьовден, бдението и празничната литургия тази година бяха водени от дядо Евлогий от Рилския манастир, митрополит Тимотей от съседна Гърция и Неврокопския митрополит Серафим.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

abv18:10 - 11.05.2015
Помаците са Български граждани,И...ще дават акъл тук в България.А ти си ходи в Бесарабия откадето сте дошли.
полуграмотен14:36 - 10.05.2015
разсъждения на един помак .ходи в турция и там даваи акъл.
Полуграмотен10:02 - 08.05.2015
Хердерлез е евразийски празник, съществуващ отпреди християнството. Този празник не е християнски. А това че сте достатъчно неграмотни е проблем на медицината
Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK