Християни и мюсюлмани се поклониха заедно пред жертвите от Жижево, Барутин и Батак

Снимки: Дружба "Родина"

Християни и мюсюлмани се поклониха за поредна година заедно пред жертвите от Жижево, Барутин и Батак. Инициативата традиционно се организира от патриотичната организация Дружба "Родина".

Кметовете на сатовчанското село Жижево и доспатското Барутин - Бисер Младенов и Красимир Мантов, съвместно с представители на родолюбиви съдружни организации на 20. и 21. юни взеха участие в поклоненията и поднасянето на цветя пред паметните плочи на жертвите на българското братоубийство в Жижево, Барутин и Батак.

По време на ритуалите в памет на жертвите, от ръководството на Дружба „Родина“ припомниха, че в Батак през 1876 г., в трагичните месеци на Илинден и Преображение през 1903 г., в Жижево през 1912 г. и в Барутин през 1972 г. българи християни и мюсюлмани взаимно се изтребвали и палили домовете си, вследствие на което са загинали и много деца.

"Нищо не бива да забравяме, защото това са уроците на историята, но трябва да излекуваме раните. Лечебната билка е взаимното преклонение пред пролятата кръв на жертвите на българското братоубийство и пред черните забрадки на българските майки – мюсюлманки и християнки. Всички съзнаваме колко вредоносно е разделението в българското общество. Ежедневно хабим ценна енергия в препирни на политическа, етническа и религиозна основа", бяха заветните думи на съпредседателите на Дружба „Родина“ - акад. Георги Марков и Мустафа Авдиков, както и на двамата секретари на организацията, Петко Колев и Димитър Димитров.

Събитието уважиха началникът на Регионалното управление на образованието в Благоевград - Ивайло Златанов, Костадин Костадинов - председател на ПП „Възраждане“, проф. Илия Тодев, представители на сдружение „Инициатива Единение“ с председател акад. Стефан Воденичаров, Общински комитет „Васил Левски“ – Велинград, с председател Емил Моллов, Хор „Планинарска песен“ с ръководител Калин Балкански и много други.

Пред паметните плочи в Жижево, Барутин и Батак почит отдадоха и представители от селата Рибново, Сатовча, Плетена, Кочан, Ваклиново, Змеица, Доспат, Барутин, Велинград.

 

КОМЕНТАРИ

00710:17 - 29.06.2018
защо не ги изгонихте тези със камъни скъпи братя защо ги оставяте да ви маниполират това са хората които искат да лигитимират възродителният процес а тои чрез тях продължава и никога не е спирал
Do turchina00:04 - 28.06.2018
Турчин много си напред Кой уважаваш и кой не си е твой проблем? Мюсюлманин не означава турчин....аннадъмо. Личи си колко си прост дори. ЕС да те познавам. Твоята култура е на ниво първа сигнална система. Ако го разбираш какво казвам.
Турчин23:44 - 26.06.2018
Ние не уважаваме и не признаваме ПОМАЦИТЕ!!!... Правят се на по голяма Мюсюлмани и от нас. Не знаят Турски както и Български. Българите ги уважаваме и почитаме но ПОМАКА е като циганина.
12309:11 - 25.06.2018
Поздравления за инициативата! Умни и нтелигентни хора, младите трябва да се учат и да взимат пример.
До запознат20:00 - 24.06.2018
Еми Рибново, Филипово и Буково та чак до Велинград,Белица,Якоруда и Бабяк.Всичко е било избивано и прогонвано.А по течението на река Струма Яне Сандански всичко е прочистил и искат с гордост Българи да се наричаме.Помаците трябва да сме единни за да оцелеем от християнската пропаганда и асимилация чрез медии,политика,култура и история
ПОМАК19:24 - 24.06.2018
Дружба Родина е създадена за асимилацията на Помаците и отклоняване на правата им вяра от Помаци вербувани от ДС.През 1912 и1913 година няма Помашко населено място което да не е опожарено и хората избивани и прогонвани.(проверете в Уикипедия за всяко село Помашко).Това е геноцида извършен от българските християни над Помаците мюсулмани.Всеки Помак трябва да си знае историята и 1912 и1913 година е геноцида над всички Помаци които са се намирали в пределите на България.
Edin19:20 - 24.06.2018
Този Герги Марков е един от идеолозите на властта за провеждането на поредния Възродителдн процес. Целта винаги е била една ...АСИМИЛАЦИЯ на помаците цели се винаги едно обезличаване. Тоест хем ни има хем ни няма. Всичко което имахме от културата песните историята на помаците е откраднато и побългарено. И сега тръгнали на помирение. Пълна простотия. Толкова народ са избити без причина че просто не е за вярване. И това е станало не случайно. Зад тези действия стои държавата. Такива сериозни действия не могат да станат стихийно. Районите в които се извършва покръстването са деветдесет и девет процента населени с помаци.И една шепа народ е тегнала д а покръства ей така без координатор. Това може да стане само с решение от най високо място. Може да се пише до без край но спирам до тук. Дано историята покаже истинското лице на тези злодеи. Оставете ни на мира. Нищо не искаме от вас. Омръзна ни разми идеолози да ни обясняват какви сме и какви не сме. Ние знаем кои сме.
Inje11:57 - 24.06.2018
Ченге до ченге,духачка до лапачка,все известни нагаждачи.
Реджеп20:03 - 23.06.2018
Подигравка с жертвите :( :( :(
E/e; Симо19:42 - 23.06.2018
Днес управляват България най-гадните и тъпи ченгета от ДС. ГЕРБ и ДПС са два отдела от ДС!
Запознат18:40 - 23.06.2018
Списъкът на опожарените мюсюлмански села в чеча в началото на миналия век е много по голям. Къде са Вълкосел Абланица и други?
simo17:09 - 23.06.2018
всички престъпници от комунистическия режим извършвали тези гадости, потомци на доносници, фурнаджийски лопати днес са се подредили от другата страна на барикадата, погледнете ги техната мамица и ,,ДС''. точно тези боклуци съсипаха хубавата държавица.
ПОКАЖИ ОЩЕ -8 КОМЕНТАРА
Код за сигурност, въведете кода 9kd
loading...