Хранят ли се здравословно кюстендилските ученици?

снимки: Цена Желязкова, infomreja.bg

След провала на националната програма „Училищен плод”, която за втора година не се приема добре, училищните ръководства продължават да намират други начини да осигуряват плодове и зеленчуци за дневното меню на учениците.  На дневен ред си остава въпросът здравословно ли се хранят децата в училище. Позволените и разрешените за продажба храни и напитки са описани в наредба на Министерство на здравеопазването. За изпълнението й следят регионалните здравни инспекции. В началото на учебната година те пращат писмо с препоръки до всяко училище.

В забранителния списък от документа влизат пържени изделия, десерти с високо съдържание на мазнина и захар, сухи супи и бульони. Разрешени са сандвичи, тестени закуски, плодове, зеленчуци, бисквити, десерти на млечна, млечно-плодова, зърнена, зърнено-плодова основа и шоколад.

Проверка на кореспондента на ИНФОМРЕЖА показва, че асортиментът на бюфетите в няколко кюстендилски училища отговаря на изискванията. Самите училищни ръководства следят отговорно какво се предлага на децата. Във III ОУ „Проф. Марин Дринов” например на лавката децата могат да си купят и мляко с ниска масленост, има и 2-3 различни вида плодове. Във II ОУ „Даскал Димитри” пък са постигнали договореност фирмата-доставчик на тестени закуски да прави отстъпка, с която цените на изделията става конкурентна на изделията, продавани извън училището.

На всички е ясно обаче, че колкото и да е здравословна храната в бюфетите, децата си купуват каквото им хрумне само на метри извън училищния двор.  Независимо от всякакви писани и неписани норми, край всяко училище се роят павилиони и магазини, където се продава всичко, което нито един диетолог не би нарекъл полезна или дори безвредна храна. От царевични пръчици през газирани напитки „гаражно произодство” до пици с неразпознаваеми съставки в гарнитурата – децата ядат това, което им харесва, и в крайна сметка – с което са свикнали. Учителите правят каквото могат – от тяхната камбанария, но напомнят на родителите, че голяма част от грижата за хранителните навици на децата е тяхна.
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK