Храна със стафилококи натровила децата в Банско

Хотел "Божур" в Банско, снимки: infomreja.bg

Вторично замърсяване на храната със стафилококи е причината за стомашно-чревното неразположение на децата, които бяха настанени в хотел "Божур" в Банско. Заразоносител се оказал кухненски работник. 

Това показват лабораторните изследвания на Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград от взетите проби от храната и повърхностите в кухнята на хотела.

Кухнята остава затворена до второ нареждане. Издадено е предписание за извършване на основно хигиенизиране на обекта. Съставен е акт за установяване на административно нарушение, съобщиха още от ОДБХ - Благоевград.

12 деца бяха приети рано сутринта навръх 1 юни в болницата в Разлог със симптоми на хранително натравяне.

Пострадалите са третокласници от училище в столицата. Те били в Банско на зелено училище.

След получения сигнал Областната дирекция по безопасност на храните командирова в Банско два свои екипа - от Благоевград и Разлог, които да вземат проби от персонала, от хранителните продукти и от водата в хотел "Божур".

Първоначалната прогноза бе, че децата са се натровили от чешмяната вода, тъй като престоят им съвпаднал с извършваното по това време хлориране на водата в хотела. Резултатите от лабораторните изследвания обаче категорично отхвърлиха тази версия.

 

Хотел "Божур" в Банско, снимки: infomreja.bg
Управителят на болницата в Разлог д-р Божидар Велев
Инфекциозно отделение в МБАЛ - Разлог, където бяха настанени децата

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK