В Слокощица направиха традиционен никулденски курбан

Снимки: Виолета Атанасова

За първи път тази година традиционният никулденски курбан в кюстендилското село Слокощица беше с рибена чорба. Това не е традиционно за този край, но селото получило дарение добро количество шарани и организаторите на курбана решили този път трапезата за празника да е по-различна.

В подготовката й се включиха и мъже, и жени, а от своя страна гостите пристигаха с баници и погачи. Тези, които бяха именици и ли пък имат именик в семейството си, почерпиха за здраве. На освещаването на курбана, придружени от социални работници, в двора на средновековната черква „Св. Николай Чудотворец“ със запалени свещички в ръка и с озарени лица присъстваха и инвалиди, които живеят в ДВХФУ „Ильо Войвода“.

Преди трийсетина години, когато започва изграждането на язовир „Кюстендил“, което до този момент не е стигнало доникъде, става така, че един бездомник се превръща в спасител на селския храм. Черквата била изоставена и разградена, никой друг не влизал в нея, освен един клошар, който там намирал подслон.

Когато започнало разчистването на терена за предстоящото строителство, някой се смилил и отложил предвиденото разрушаване на храма. А после времената се променили –за черквата промяната била спасителна, а за язовира – разрушителна.

По инициатива на кмета на селото Румен Калфин непрекъснато се извършва благоустрояване на черковния двор и запустялото допреди три десетилетия място вече е неузнаваемо. Реставратори от регионалния исторически музей пък се грижат за спасяването и освежаването на оцелелите външни и вътрешни стенописи.

 

Кметът на Слокощица, Румен Калфин

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK