Храм „Рождество Христово“ в Гоце Делев посреща копие на чудотворна икона

Снимка: община Гоце Делчев

Тя е осветена в Йерусалим и Витлеем

30-и септември е денят, в който се навършват 21 години от първата копка на храм "Рождество Христово" в Гоце Делчев. По този повод утре в него ще бъде посрещната уникална икона - копие на Чудотворната Витлеемска Света Богородица.

Иконата е изработена в Йерусалим с благословията на Неврокопския митрополит Серафим и е предназначена специално за новостроящата се черква "Рождество Христово" в Гоце Делчев.

Уникалната икона е осветена в храм "Възкресение Христово" в Йерусалим и в базиликата "Рождество Христово" във Витлеем.

Чудотворната Витлеемска икона на Божията майка се отличава с това, че на нея Дева Мария е усмихната. Иконописният й тип е „Одигитрия” – в превод от гръцки „Показваща пътя”. Благият образ олицетворява преминаването от греха към спасението. В лявата си ръка Младенецът стиска скиптър, символ на власт, а с дясната изпраща благословия на всички, които се молят пред иконата.
Посрещането на копието на тази чудотворна икона в Гоце Делчев ще стане утре – 30-и септември, от 17.30 часа в храм "Рождество Христово".

След като иконата бъде поставена в нейния нов дом, ще бъде отслужена вечерня по повод предстоящия на следващия ден празник - Покров на Пресвета Богородица.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK