Храм-паметникът “Св. Троица” в село Гюешево стана на 90 години

Снимки: mitropolia-sofia

Архирейската литургия бе възглавена от Белоградчишкия епископ Поликарп

На 3 август се навършват 90 г. от освещаването на храм-паметник “Св. Троица”, който се намира в пограничното село Гюешево, Кюстендилска духовна околия. По този повод с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена Архиерейска св. Литургия в тържествуващия храм  и бе почетена паметта на загиналите в Междусъюзническата и Първата световна война.

През войните в началото на ХХ в. загиват много български войници и офицери. За да се увековечи тяхната памет и да се съхранят костите им е изграден именно този храм-паметник, който се явява втори по рода си.

Църквата-костница, строена в продължение на пет години се състои от две части- храм, в който има св. Престол и може да се отслужва литургия и крипта, под олтара, където е изградена костница. В нея са положени костите на 18 офицери и 1491 войници, паднали за българското обединение.

Храмът-паметник е осветен на 3 август 1930 г. от Софийския митрополит Стефан, в присъствието на военния министър генерал-майор Никола Бакърджиев, местната власт, представители на Св. Синод и много гости и поклонници, прекланящи се пред подвига на доблестните мъже, отдали живота си в името на Родината.

Архирейската литургия бе възглавена от Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрполит, който съслужи с архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, архимандрит Евтимий, енорийския свещеник Тодор Точев и духовници от околията.

Църковните песнопения бяха изпълнени от софийски духовници, ръководени от свещеник Петър Славов.

Празничното богослужение бе уважено от Иво Антонов, директор на дирекция „Социална политика и политики по военно-патриотичното възпитание“ в Министерството на отбраната, кметът на Кюстендил - Петър Паунов, Татяна Георгиева, кмет на село Гюешево и десетки родолюбиви жители.

По време на литургията еп. Поликап произнесе заупокойна молитва за всички загинали по българските бойни полета и за жертвите на територията на с. Гюешево.

В края на богослужбата владиката се обърна към присъстващите с пастирско слово, в което говори за  90 годишния юбилей на храма.

"Той беше построен, за да удовлетвори духовните нужди на местното неселение, но също така да бъде достойно място за упокоение и на онези достойни българи, които дадоха живота си за нашата вяра и родина.

Нашият народ почита своите герои и се стреми да запази спомен за тяхната самажертва. С този храм се отдава почит на тяхната саможертва, а костницата е героично украсена с костите на храбрите български войни. Ние днес благодарихме на Бога за нашите предци, които съзидоха това място, в свидетелство на българския героичен дух и се помолихме за упокоение на душите им. Благодарихме затова, че са запазили родовата ни памет, а ние имаме дълг да помним и пазим това, което са ни завещали." - каза в словото си владиката.

След тържественото богослужение, духовенството и богомолният народ слезе в криптата на храма, и там край костите на загиналите за свободата ни офицери и войници бе отслужен трисагий за упокоение на душите им.

Със сведени глави църковното изпълнение се помоли отново пред Бога да прости всичките им волни и неволни прегрешения и ги въздигне в Своето царство, „където няма нито болка, ни печал, нито въздишка, а живот безкраен“.  

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK