Хотелиерите искат или да ги затворят напълно, или да отворят ресторантите им

Източник: iStock

Хората вече избягват този бранш

Ограниченията, наложени на СПА и балнео хотелите - затворени ресторанти и спа центрове, са грешка и обида за сектора и за клиентите. 

Това заявява зам. - председателят с ресор СПА и балнео туризъм на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Златко Златанов в позиция до медиите.

Ясно е, че при тези условия няма как да предоставим качествен продукт на нашите гости и рискуваме да уроним престижа и имиджа си, обяснява Златанов.

По думите му работата на хотелите става абсолютно незаконна при неработещи ресторанти според изискванията на Закона за туризма.

Затова апелираме към здравния министър Костадин Ангелов да издаде заповед с която или затваря напълно хотелите за периода на локдауна, за да получат бизнеса и заетите в тях компенсации за принудителното спиране на работата им, или да подпише друг документ - с който разрешава работата на заведения и спа центрове в хотелите, подчертава в позицията си Златанов.

Той изтъква, че е невъзможна работата на СПА хотелите без ресторанти, басейни и СПА услуги.

Това е невъзможно, а и не само. Това е и противозаконно, категоричен е Златанов.

Ситуацията, в която ни поставяте е същата в която бихте поставили болниците, ако оставите от тях да работи само рецепцията и стаите и да затворите всички отделения, отбелязва зам.-председателят на БХРА.

И допълва, че много от хотелиерите и ресторантьорите в тази ситуация ще се изкушат да не спазят мерките само и само да изкарат пари да си платят заплатите на висококвалифицирания персонал (вкл и много на брой подготвени медицински кадри в балнео и спа центровете), данък сгради, такса смет, топла вода (която се плаща на заявено количество) и още много други налози.

Златанов припомни и, че при досегашната работа на СПА хотелите и въобще на местата за настаняване няма регистрирани огнища на коронавирус или заболели туристи и съвестно са спазвани всички предписани мерки.

Пред Нова телевизията председател на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов също заяви, че ръстът на заболелите не е дошъл от ресторантите и хотелите.

По думите му хората вече не са отчаяни, а гневни.

"Само 75:0 може да ползваме, бизнесът не е конструиран да живее от компенсации и помощи, трябва да работим. Няма доказано огнище в заведение, но целият здравен PR минава през нас", смята Алибегов.

Той припомня, че хиляди проверки на заведения в цялата страна са направени без да се установят нарушения.

Много повече заведения отколкото са заявили няма да се съобразят с локдауна. Ако на 10-тия ден някой си мисли, че може да закачи още няколко дни, седмица, месец, това няма да се случи. Ще отворим след 10-тия ден. Този локдаун е най-скъпият", заяви Алибегов.

"От 1 година нямаме никаква предвидимост, ако ни бяха казали, че за 5 месеца ще бъдем затворени, за да се борят с пандемията, може би така щеше да е по-лесно за целия бизнес", коментира той.

Според него 105 000 са заетите в бранша на трудов договор, а с другите стават 300 000, те не се обезщетяват с нищо.

"Не може да оставиш 300 000 човека на улицата без да си сигурен, че са виновни", каза още Алибегов. А хората вече масово избягват този бранш, не искат да работят в него. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK