Да спазваме правилата при ползване на отоплителни уреди!

Снимка: Infomreja.bg

Да бъдем внимателни и отговорни!

Зимата е сезонът,  през който се усложнява пожарната обстановка. Използват се много и различни отоплителни и нагревателни уреди. Ползването на електричество, на твърдо, течно и газообразно гориво увеличава опасността от възникване на пожари. При инцидентите не е изключено, освен материални загуби, да има и човешки жертви - тогава, когато не са предприети необходимите мерки за пожарна безопасност. Ето защо от РДПБЗН- Шумен, отправят апел към хората да бъдат внимателни и отговорни. Припомнят и правилата за пожаробезопасна експлоатация на различните отоплителни уреди.

ПРИ ИЗПОЛЗВАНЕ НА ПЕЧКИ С ТВЪРДО ГОРИВО (ДЪРВА ИЛИ ВЪГЛИЩА):

За безопасна експлоатация е необходимо съобразяването с инструкциите на производителя. Горивните камери на такива уреди са изчислени за определен тип гориво и при ползването на друг вид с по-висока калоричност стените на печките прогарят. Недопустимо е ползването на самоделни отоплителни уреди за твърди горива! Още при инсталирането на отоплителни уреди на твърдо гориво трябва да се спазят следните изисквания:

- разстояние от горими предмети не по-малко от 50 см. Стената зад печката не трябва да се облицова с горими материали;

- задължително поставяне на негорима подложка с прагове от трите страни с размер 30 см отпред и по 20 см отстрани уреда;

- стабилно укрепване на димоотводните тръби (кюнците).

Отворите към комина трябва да се затварят със стандартно изработени ламаринени капаци.

В комините на сградата не трябва да има фуги към помещенията и те периодично (в зависимост от интензивността на ползване, но не по-малко от един път годишно) трябва да бъдат почиствани от налепи и сажди.

Преминаването на комините през горими междуетажни конструкции, както и през таваните, трябва да е специално защитено с негорими материали. Комините трябва да са измазани отвън и отвътре. От по-старите сгради трябва да бъде отстранена допусканата в миналото строителна неизправност – вградена дървена греда в конструкцията. Пожарната опасност в този случай не е за подценяване – през комина преминават нагрети до висока температура продукти на горенето, които променят състава на дървесината и водят до запалване.

Печките никога не трябва да се запалват с леснозапалими течности (бензин, нафта и др.).

Никога не изхвърляйте пепелта от печките там, където има горими отпадъци, както и в пластмасовите контейнери за битови отпадъци!

Не оставяйте за сушене около отоплителните уреди дрехи за сушене и др. горими или леснозапалими материали.

Във фурните на печките за твърдо гориво да не се сушат дърва за подпалки.

Зиданите печки (камините) трябва да са монтирани на конзоли, вградени в носещи стени на плътна негорима основа с височина поне 25 см. от горимия под до огнището. Те трябва да са добре измазани или изолирани с негорими материали, като не се допускат никакви процепи и пукнатини, през които горенето може да се разпространи към съседни помещения.

Средствата за запалване на отоплителните и нагревателните уреди – кибрити и запалки, трябва да се съхраняват на недостъпни за децата места!

Процесът на горене е особено интересен за малчуганите, а детската игра с огън е сред причините за пожар с най-тежки последици!

Упражнявайте постоянен надзор над децата! Никога не ги оставайте сами вкъщи при работещи отоплителни уреди!

Никога не ги заключвайте!

Техният интерес трябва да бъде задоволен с Вашите ясни обяснения и указания как пожаробезопасно трябва да се използват отоплителните уреди!

ПРИ ИЗПОЛЗВАНЕ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ОТОПЛИТЕЛНИ И НАГРЕВАТЕЛНИ УРЕДИ:

Никога не оставяйте включени уреди без наблюдение!

При напускане на дома или офиса още веднъж се убедете, че сте изключили уредите.

Не използвайте нестандартни и саморъчно направени уреди!

Изучавайте и стриктно спазвайте инструкциите за експлоатация на производителя!
При необходимост от ремонт на електрически уреди и съоръжения се доверявайте само на специалисти. Включвайте електроуредите само към силови токови кръгове с подходящо за целта сечение на проводниците.

Контактите трябва да са тип ШУКО, по възможност директно от контакта, а не чрез разклонители.

Отоплителни уреди с открити реотани са изключително опасни. Върху или в близост до електрическите уреди никога не оставяйте горими предмети. Не ги използвайте за сушене на дрехи.

Осигурете безопасността на децата, като поставите предпазители на контактите. При включени електроуреди никога не оставайте децата без наблюдение! Укрепете добре всички отоплителни уреди поради опасността от обръщане. Последното е особено важно и за безопасността на Вашите близки, ако те са трудно подвижни, възрастни или болни хора! Те са най-рисковата социална група при пожар!

Трябва да запомните: При пожар уреди под напрежение или включени към електрическата мрежа не могат да бъдат гасени или охлаждани с вода! Това може да стане само след изключване на електрическия ток! В противен случай има опасност от токов удар с фатални последици!

ПРИ ИЗПОЛЗВАНЕ НА УРЕДИ С ГАЗ (ПРОПАН-БУТАН)  И С ПРИРОДЕН ГАЗ:

Важно правило за ползването им е постоянният контрол за техническата изправност на съоръженията – автоматиката, вентилите и др., осигуряващи нормална работа. Необходимо е уредите да са стандартно изпълнение и в никакъв случай да не се използват газови устройства и бутилки със съмнителен произход.

Отопляваните с газови печки помещения задължително трябва да са с постоянна естествена вентилация. Недопустимо е устройването и съхранението на газови бутилки в бани и спални, в помещения под кота нула (мазета, шахти и др.), в близост до печки, радиатори и каквито и да е източници на топлина, както и на места с пряко слънчево нагряване, в гаражи, общи тавани и стълбища.

Нaрушаването на херметичността на газопроводите (маркучите или шланговете) с изтичане на газ в затворено пространство е изключително опасно.

С цел установяване на течове на газ у нас към пропан-бутана се добавя мирис на чесън.

Пропан-бутанът е по-тежък от въздуха и се наслагва в ниските части на помещението, поради което проветряването трябва да се извърши и за най-ниските точки.

В случай на изтичане на газ и най-малкият огнеизточник или искра могат да предизвикат взрив. Затова, ако може, преустановете изтичането и по най-бързия напуснете сградата, изключете електрическия ток от табло извън сградата и след това проветрете добре.

Проверката за изтичане на газ в никакъв случай да не се извършва чрез поднасяне на открит огън към съмнителното място. Това можете да извършите чрез сапунен разтвор на мястото на евентуалното изтичане.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK