Хотелиери и ресторантьори искат компенсации при евентуален локдаун

Снимка: Infomreja.bg

"Убедени сме, че множество други сектори мислят като нас и ще ни подкрепят"

От хотелиерския и ресторантьорския бранш в страната настояват за компенсации, ако бъде наложен локдаун.

В писмото си до премиера и здравния министър, собствениците на хотели и заведенията за хранене и развлечения, заявяват, че ще търсят от държавата обезщетение.

Исканията на бранша са:

1. Да се осигурят 80% от заплатите на служителите, съгласно трудовите договори, на които са назначени, както и на самонаетите лица спрямо осигурителната им тежест и разсрочване на задълженията към бюджета, които са натрупани след 13 март 2020, за да се предотврати сериозна междуфирменна задлъжнялост.

2. Мораториум върху кредите /главница и лихва/ на юридическите лица, наетите и самонаетите за още 1 година.

3. Спиране или опростяване на лихвите върху задълженията към бюджета, натрупани за периода март-декември 2020

4. Компенсиране на стойност 20% от оборота от същия месец на предишната година за периода, в които бизнесът е затворен със заповед, като за новооткритите заведения да се вземе за база месец октомври 2020 г. Целта е да се покрият част от текущите разходи, които се изплащат месец, след като са направени /ток, вода, данъци, счетоводство и други специфични за отрасъл услуги/.

5. Разсрочване на такси смет или преизчисляване с оглед липса на реализирана такава за отраслите, които са били затворен.

6. Опрощаване на наемите в обекти общинска и държавна собственост за периода, в който обектите са затворени със заповед.

В писмото си хотелиери и ресторантьори пишат още:

Смятаме, че евентуални решения, които може да се състоят в затваряне само и единствено на заведенията за хранене и развлечения няма да доведат до желания ефект. Доказателство за това е, че месец, след като нощните клубове са лишени от правото на труд, ефект няма, дори напротив.

Затова настояваме да ни бъде разяснено, какви са точните цели, които се задават с предложенията на министъра на здравеопазването и при какви нива на заразата се предвижда заведенията да бъдат отворени отново. Както и какви ще бъдат следващите стъпки на правителството, ако наложените забрани след 27 ноември не дадат желания резултат?

Надяваме се, разбирате, че тази несигурност се отразява изключително негативно както на нас, така и на нашите служители. Като браншови организации, наше основно задължение е да защитаваме правата на сектора си. И сме готови да ги защитаваме с всички позволени от закона средства. Убедени сме, че множество други сектори мислят като нас и ще ни подкрепят, което най-вероятно ще доведе до масово, неконтролируемо и нежелано струпване на хора.

Вярваме, че ще обърнете внимание на тези наши искания и ще помогнете на бизнеса и служителите ни да преодолеят този тежък момент.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK