Кметът на Радомир със слово по случай 296 г. от рождението на Паисий Хилендарски

Уважаеми българи,

Уважаеми жители на община Радомир,

Всеки наш сънародник, където и да се намира по света, той знае името на Паисий Хилендарски – основоположник на Българското Възраждане.

Неговото име носят в България много институции - като университети и училища. Забележителен българин монах, роден в гр. Банско в 1722 г., който с паче перо, облечен в расо, без да е ”учил граматика или политика”, успява да остави светла диря, проправила път към нашите духовни български ценности.

Един монах в расо успява да създаде писмен труд - уникален по рода си - „История славянобългарска”. Този исторически труд го нарежда до най-великите българи като равноапостолите братята Кирил и Методий, той самият е един от тях.

Паисий Хилендарски е самоукият историограф, достигнал до националното прозрение, създал един исторически труд с ясен усет за родолюбие и принадлежност към един велик народ. Той призовава българите да се гордеят със своя род и Родина, като възкликва: „О, неразумни юроде, поради что се срамиш да се наречеш болгарин?!”

Нека днешното поколение се поучи от нашия книжовник и будител, възхитил света и направил още в древността разпознавем нашия народ!

 

Пламен Алексиев

Кмет на община Радомир

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK