И тази година черквата „Света Троица“ в Господинци отбеляза тържествено своя празник

Снимка: Infomreja.bg

Традицията се спазва от създаването на храма през 1990 година

Навършват се три десетилетия, откакто гоцеделчевско село Господинци си има своя черква. Намира се на лично място – срещу кметството, в непосредствена близост до река Места. Бялата сграда се откроява на фона на зелените хълмове, които ограждат селото. А и дворното пространство е благоустроено с пейки, красива беседка и много цветя.

Тридесетгодишна е и традицията на Петдесетница тук, в черквата „Света Троица“, да има празнична служба. И тази година тя се води от отец Николай Давидов. Запитан за нейната спецификата, той обяснява:

„Както знаете, двата празника – Света Троица и Свети Дух, са в два последователни дни. На днешния ден е основана църквата Христова. Това става със слизането на Светия Дух във вид на огнени езици над светите апостоли. Символ на тези езици е ореховата шума, която се разхвърля по време на службата и миряните си вземат от нея.

Специфични са и коленопреклонните молитви, които се четат само на този ден. Те са за всички – и за живи, и за мъртви.“

Всяка година след службата отецът прави водосвет и освещава курбан, който се раздава за здраве. Обикновено местни хора даряват животни и отзивчиви мъже от селото запретват ръкави, за да приготвят курбана. В двора на черквата има отлични условия, създадени специално за тази цел.

Селото, което носи името на възрожденския учител – даскал Господин, е малко, но със здрави корени. Хората тук живеят в разбирателство и уважение към традициите.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK